ДОКУМЕНТ — Заступниця генпрокурора відмовилася повертати державну землю на узбережжі Чорного моря

Прокуратура  відмовилася повертати у власність держави незаконно загарбану землю у курортному селі Коблево на Миколаївщині. Відповідна заява надійшла до суду від заступниці генпрокурора Анжели Стрижевської.

“Прошу прийняти відмову від позову … та закрити кримінальне провадження”, — йдеться у заяві заступниці Генерального прокурора , адресованому місцевому суду.

Як наслідок, Березанський райсуд Миколаївської області закрив провадження і незаконно отримана земля, замість повернення державі, залишилися у власності місцевого бізнесмена, який вже встиг збудувати там приватний готель.

Так, 2012 року сільська рада Коблева забрала землю у прибережній зоні курорту у Держпідприємства “Очаківське ЛМГ” і віддала місцевому бізнесмену Дмитру Житнику, який,  навіть не дочекавшись оформлення документів, почав будувати там готель.

Лише 2016 року, 4 роки після рейдерського захоплення землі, Березанська райдержадміністрація подала позов до суду щодо повернення у власність держави земельної ділянки. 

Господарський суд Миколаївської області, встановив, що земельна ділянка таки належить державі, якою незаконно заволодів бізнесмен. Як йдеться у рішенні, Коблівська сільрада не мала повноважень вилучати у ДП “Очаківське ЛМГ” спірні земельні ділянки, а відповідно, і дозволяти Житнику будувати там готель.

Пізніше землю разом з будинком рейдернув вже інший «бізнесмен» Лисенко. Коли ж прокуратура вирішила повернути ці землі державі, раптом, у червні 2017 року у ході розгляду справи до суду надійшла заява від заступника Генеральнго прокурора Анжели Стрижевської, у якій вона несподівано відмовилася від позову.

У своїй відмові прокурор зазначила, що позивачем має бути не держадміністрація, а Уряд, в інтересах якого може звертатися лише прокурор ГПУ. Тим не менше ГПУ так і не подав позов, а земля залишилася у власності місцевого бізнесмена.

“Це виглядає, як легалізація рейдерського захоплення землі на березі Чорного моря”, — стверджує юрист Центру протидії корупції Віталій Цокур.  — Аргументація, наведена в заяві заступниці генерального прокурора до суду є необґрунтованою та недостатньою для відмови від позову та закриття провадження”, – додає юрист.

Важливо відмітити, що Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів, куди надійшла скарга на дії Стрижевської, одразу відмовила у відкритті дисциплінарного провадження щодо неї. Наразі ця відмова оскаржується в суді.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Шабунін: «Татарівська суддя відмазала іншого заступника Єрмака – Ростислава Шурму»
Невідомі запустили брудну кампанію з дискредитації конкурсу на голову НАЗК. Щоб спростувати чутки, комісія має провести обговорення кандидатів публічно та опублікувати оцінки за есе
Рада ухвалює законопроєкт про лобізм в цілому. Він не вирішує проблему тіньового лобізму, бо декларування радників Єрмака та відкрита робота комітетів там не передбачені

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності