Закликаємо народних депутатів підтримати законопроєкти, які забезпечать ліквідацію ОАСК

Ми, представники громадських організацій, які роками борються за утворення справедливого судочинства в Україні, вітаємо ініціативу Президента щодо ліквідації скандального Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) та закликаємо народних депутатів невідкладно прийняти запропоновані законопроєкти в першому читанні та в цілому.

13 квітня Володимир Зеленський подав на розгляд Верховної Ради як невідкладні законопроєкти №5369 “Про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду”, а також проєкт закону №5370 “Про внесення змін до розділу ХІІ “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, який дозволить ліквідувати скандальний ОАСК відразу, не чекаючи утворення нового суду.

Ліквідація Окружного адміністративного суду Києва відповідає запиту суспільства, її підтримують профільні громадські організації та експерти. Нагадаємо, що петиція про ліквідацію ОАСКу на сайті Президента України набрала понад 25 тисяч підписів. І така реакція на дії цієї судової інституції склалася не просто так.

ОАСК відомий низкою відверто антиукраїнських рішень, які складно назвати законними. НАБУ неодноразово оприлюднювало плівки, записані у кабінеті голови ОАСК Павла Вовка, які пролили світло на масштабну корупцію і спроби захоплення державної влади. Судді цієї інституції неодноразово ставали фігурантами корупційних справ. Перераховане вище доводить,  що цей суд давно працює проти інтересів України.  

За цей час Вища рада правосуддя та інші органи судової влади показали неспроможність адекватно відреагувати на загрозу національній безпеці з боку ОАСК і кричущу невідповідність його суддів займаним посадам. Це означає,  що ліквідація цього суду є єдиною можливою дієвою відповіддю влади на запит українського суспільства на справедливість. Будь-яке зволікання з  ухваленням рішення про ліквідацію ОАСК буде використане корумпованими суддями проти інтересів держави, її інституційної спроможності, нестиме загрозу для національної безпеки.  

Тому ми закликаємо народних депутатів не зволікати з прийняттям законопроєктів, які ліквідують ОАСК та зробити це невідкладно в першому читанні та в цілому.

Водночас для комплексного подолання проблеми ОАСК необхідно  терміново вирішити питання відбору доброчесної Вищої кваліфікаційної комісії суддів за участі міжнародних експертів. А також варто прийняти окреу процедуру добору суддів нового Київського міського окружного адміністративного суду, яка гарантуватиме потрапляння до його складу лише доброчесних та професійних кандидатів.

Підписанти:

Transparency International Ukraine

Всеукраїнське об’єднання “Автомайдан”

Центр протидії корупції

Фундація “DEJURE”

Рух ЧЕСНО

Центр економічної стратегії

StateWatch

Центр громадського моніторингу та досліджень

Bihus.Info

Платформа Громадський Контроль

Центр спільних дій 

Anti-Corruption Research and Education Centre 

Інститут законодавчих ідей

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
ВККС може рекомендувати призначити суддею працівницю ВККС Оксану Мусієнко, яка мала доступ до відповідей на тестування на посаду судді
Після тиску громадських організацій Рада відмовилась послаблювати контроль громадськості над відбором суддів
“Я не корупціонер. У мене квартира в кінці Троєщини”: ВРП надала згоду на утримання під вартою чотирьох суддів апеляції

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності