Закликаємо народних депутатів не голосувати законопроєкт про Конституційний Суд без конкурсної процедури

Розслідування журналістів Слідства.Інфо вкотре доводить, що наслідком політичних призначень суддів Конституційного Суду є глибока конституційна криза, що ставить під загрозу системні реформи та українську державність. Вирішити цю проблему може винятково запровадження конкурсного відбору суддів КСУ із залученням міжнародних експертів. 

Ми, представники громадських організацій, що роками борються за утвердження справедливого судочинства в Україні, закликаємо народних депутатів України, що виступають за ефективну судову реформу, не голосувати за законопроєкт №4533 про конституційну процедуру, винесений на голосування парламенту цієї п’ятниці, 10 вересня. Цей законопроєкт консервує політичні призначення суддів Конституційного Суду та збереже залежність КСУ від чинної влади. Справжня реформа Конституційного Суду можлива винятково у разі запровадження конкурсної процедури відбору за участі міжнародних експертів. 

2 вересня на засіданні парламентського комітету з правової політики під головуванням депутата фракції “Слуга народу” Андрія Костіна народні депутати відмовились підтримувати всі поправки, що стосуються конкурсного відбору суддів Конституційного Суду. Таким чином, профільний комітет вирішив виключити раніше враховані правки щодо конкурсної процедури відбору кандидатів на посаду судді КСУ, залишивши її такою, яка є на сьогодні. Це суперечить другому висновку Венеційської комісії від грудня 2020 року, у якому члени Комісії відзначили, що “існує загальне відчуття, що призначення суддів переважно є політично вмотивованим”. А тому призначати нових суддів Конституційного Суду можна лише за новою процедурою, важливу роль у якій мають відіграти міжнародні та громадські експерти. 

У січні 2021 року Посли G7 також закликали Україну припинити поточні конкурси до Конституційного Суду до запровадження прозорої процедури добору його суддів. Посли також радили запровадити справжню конкурсу процедуру добору суддів КС за значної участі міжнародних експертів.

Відповідно до розслідування журналістів Слідства.Інфо “Режисери конституційної кризи” глибока конституційна криза була спричинена ще у 2019 році, коли тогочасний керівник Офісу Президента Андрій Богдан, чинний голова Окружного адміністративного суду м. Києва Павло Вовк, а також екс-керівник Адміністрації Президента часів Януковича Андрій Портнов завдяки політичному впливу у неконституційний спосіб змінили голову Конституційного Суду. Після цього під головуванням Олександра Тупицького у жовтні 2020 року Конституційний Суд вбив електронне декларування та скасував кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях, чим  поставив під загрозу співпрацю України із західними партнерами та безвізовий режим із ЄС.

Враховуючи це, закликаємо народних депутатів України:

  • У жодному разі не підтримувати законопроєкт №4533 про конституційну процедуру без запровадження конкурсного добору суддів КСУ за участі міжнародних експертів
  • Невідкладно розглянути законопроєкт №5369 про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва, що п’ятий місяць знаходиться у комітеті з правової політики.

Наголошуємо, що у разі, якщо депутати підтримають законопроєкт №4355 без поправки про запровадження конкурсної процедури обрання суддів Конституційного Суду із залученням міжнародних експертів, вони свідомо зберігають залежність Конституційного Суду від політичної кон’юнктури, що уможливить і подальше ухвалення Конституційним Судом замовних, антиукраїнських рішень, зрежисованих державою-агресором. 

Підписанти:

Фундація DEJURE
Центр протидії корупції
Автомайдан

Поділитись новиною

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності