Як Слуги народу пропонують посилити владу Авакову

Центр протидії корупції проаналізував ряд законопроєктів, поданих народними депутатами монобільшості протягом останнього часу. Їхній зміст зводиться до посилення структур, підконтрольних міністру внутрішніх справ Арсену Авакову.

Поки Рада планує заслуховувати звіти правоохоронців та вирішувати кадрові питання, окремі народні депутати активно реєструють нові законопроєкти. Деякі з них спрямовані на підсилення Авакова. 

Так, 21 лютого цього року був зареєстрований законопроект № 3105, який вносить ряд змін до Закону України “Про Національну гвардію”. Автори пропонують наділити посадовців Нацгвардії правом складати щодо громадян протоколи про адміністративні правопорушення, наприклад, за порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, дрібне хуліганство, стрільбу гумовими кулям, курінння чи розпивання алкоголю в заборонених місцях та інші статті. 

Крім цього, пропонується дозволити посадовцям нацгвардії здійснювати адміністративне  затримання громадян за вчинення вищеописаних порушень та доставляти їх до місця складання протоколу. 

“На практиці, це означає, що якщо нацгвардійці подумають, що ви порушуєте порядок проведення мітингу чи демонстрації, то зможуть не лише скласти на вас  протокол, а взагалі затримати. Наразі такі повноваження мають поліцейські, проте у разі прийняття проєкту — кількість таких посадовців у підпорядкуванні міністра Авакова значно збільшиться. Такі повноваження наближають українську Нацгвардію до російського аналогу”, — коментує член правління Центру протидії корупції Олена Щербан. 

Автори також пропонують надати Нацгвардії право застосовувати технічні прилади для фото-, кінозйомки і відеозапису. Мова йде про досить широкий спектр техніки: від звичайних відеокамер до дронів та професійної стаціонарної техніки. 

Важливо, що в проєкті не уточнюється, де, за яких умов та підстав така техніка може використовуватися. Це вже має уточнювати Міністерство внутрішніх справ. Проте, одна справа використання дронів в зоні антитерористичної операції для виявлення противників, і зовсім інша, наприклад, для зйомки території приватних помешкань громадян. 

Першими авторами проєкту зазначені депутати “Слуги народу” Максим Павлюк. Його називають родичем одіозного бізнесмена Павлюка, відомого організацією у фракції власної групи впливу. Другим автором є Олександр Бакумов, якого відносять до групи Авакова. Більшість авторів — представники правоохоронного комітету, який очолює також наближений до міністра внутрішніх справ Денис Монастирський.

Інший важливий законопроєкт №2560 — також поданий депутатами правоохоронного комітету ще в грудні минулого року. Проєкт невеликий і нібито покликаний уточнити підслідність Державного бюро розслідувань (ДБР). Проте, окрім такого уточнення, з підслідності ДБР випадають злочини вчинені посадовцями категорії “А”. Це означає, що такі розслідування зможе проводити Національна поліція.

Наразі, стаття 216 Кримінального процесуального кодексу чітко вказує, що корупцію посадовців категорії “А” розслідує Національне антикорупційне бюро, а всі інші злочини — ДБР. Посадовцями цієї категорії є, наприклад, керівники  Державної податкової служби, Державної митної служби, Державіаслужби, Державної міграційної служби, державні секретарі міністерств та інші. Усі ці посадовці в разі прийняття проєкту стануть підслідними поліції, крім корупційних та деяких інших злочинів.

Третій законопроєкт №2755 поданий в січні цього року також нардепом від “Слуги народу” Олександром Ткаченком (не той, що колишній керівник медіахолдингу 1+1). Автор пропонує скасувати поширення деяких вимог антикорупційного законодавства на осіб рядового складу державної кримінально-виконавчої служби, осіб рядового складу органів та підрозділів цивільного захисту, поліцейських.

Йдеться про те, щоб дозволити, зокрема, поліцейським суміщати роботу в поліції з іншими оплачуваними видами діяльності, володіти бізнесом. Нардеп, не соромлячись, вказує в пояснювальні записці причиною ініціативи їхню низьку заробітну плату. Саме тому, на думку  автора варто дозволити цим особам заробляти додатково офіційно.

“Такі зміни є надзвичайно небезпечними. Факту, поліцейські зможуть, наприклад, паралельно офіційно працювати в загонах приватної охорони будь-якого олігарха і використовувати свої повноваження та зброю для захисту уже не громадської безпеки, а того, хто доплачує”, — додає Щербан. 

Нагадаємо, що це вже не вперше окремі депутати намагаються підсилити “тимчасового” міністра Авакова. 

***

Більше про вплив міністра внутрішніх справ читайте у нашому матеріалі для Української правди “Спрут Авакова: Як “тимчасовий міністр” нарощує свій вплив у силовому блоці”: https://www.pravda.com.ua/articles/2020/01/28/7238587/ 

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Фінкомітет Ради погодив псевдореформу БЕБ “імені Татарова”. Її не погодили міжнародні партнери, але погодив Зеленський
Верховна Рада зібралася підтримати “татарівську” версію “реформи” БЕБ. Псевдореформу, яка не відповідає вимогам міжнародних партнерів, хочуть підтримати на комітеті вже сьогодні
Без повноцінної переатестації: Кабмін погодив модель Татарова щодо збереження контролю над БЕБ для подальших знущань над українським бізнесом

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності