Визначили міжнародних експертів, які долучаться до відбору антикорсуддів

Вища кваліфікаційна комісія суддів України визначила членів Громадської ради міжнародних експертів, які братимуть участь у відборі антикорупційних суддів. Однак кваліфкомісія не гарантувала умови для їхньої повноцінної роботи.

До ради входитимуть 6 міжнародних експертів, серед яких 4 суддів та 2 прокурора. Двоє експертів із Великобританії, решта із Литви, Канади, Данії та Македонії.

Слід зазначити, що міжнародні організації номінували 12 кандидатів до Громадської ради міжнародних експертів (ГРМЕ) ще в середині вересня.

Проте Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) затягнула процес формування громадської ради на півтора місяці.

Таким чином ВККС скоротила час, протягом якого міжнародні експерти мають проаналізувати усіх кандидатів на посади антикорупційних суддів.

Роль міжнародних експертів — сприяти кваліфкомісії в оцінці доброчесності та професійності кандидатів до Вищого антикорупційного суду.

У разі, якщо міжнародні експерти матимуть сумніви щодо доброчесності та професійності того чи іншого кандидата, вони ініціюватимуть розгляд цього питання на спільному засіданні із ВККС.

Якщо щонайменше троє із шести членів ГРМЕ не проголосують за підтвердження доброчесності та професійності якогось кандидата, такого кандидата виключать із конкурсу. Так, міжнародні експерти матимуть можливість блокувати сумнівних кандидатів.

Утім, наразі умови для повноцінного виконання міжнародними експертами їхніх обов’язків не гарантовані. Адже ВККС не ухвалила порядок отримання міжнародними експертами та їхнім перекладачами доступу до повних досьє кандидатів.

Наразі невідомо, чи міжнародні експерти матимуть доступ до практичних завдань, виконаних кандидатами в рамках іспиту.

Без цього експерти не матимуть жодної можливості оцінити майбутніх антикорсуддів, як це передбачає закон про Вищий антикорупційний суд.

Після того, як міжнародні експерти завершать свою роботу та визначать кого із кандидатів слід відсторонити, кваліфкомісія суддів на власний розсуд обере переможців конкурсу із решти кандидатів.

Саме від ВККС залежатиме, хто отримає найвищі бали і стане суддею нового Вищого антикорупційного суду — найдостойніші кандидати чи навпаки “сірі конячки”.

Наразі методологія фінального рейтингування кандидатів залишає можливості для маніпуляцій, оскільки 79% максимального балу виставляється членами ВККС на власний розсуд. Лише 21% від загального балу — це результати тестового оцінювання.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Новий рекорд: петиція про скасування “правок Лозового-Іонушаса” зібрала 25 000 голосів лише за годину. Наступна ціль – 100 000 підписів
ЦПК закликає президента подати законопроєкт про повне скасування “правок Лозового-Іонушаса”: ОП з другої спробу опублікував петицію
В ОП з вигаданих причин відмовилися реєструвати петицію ЦПК до Зеленського про повне скасування “правок Лозового-Іонушаса”. ЦПК буде подавати петицію вдруге

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності