Вищий антикорупційний суд засудив ексзаступника міністра Гримчака до 10 років ув’язнення з конфіскацією майна

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду у складі Віктора Маслова, Ігоря Строгого та Лесі Федорак зусудила колишнього заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака до 10 років ув’язнення з конфіскацією майна. Його взяли під варту негайно в залі суду.

Національне антикорупційне бюро затримало Гримчака та брата його дружини Ігоря Овдієнка у серпні 2019 року.

За даними обвинувачення, заявник Максим Святненко під час спілкування із Гримчаком розповів про проблему із судами у ТОВ “Катран К”, з якою він співпрацював. Компанії потрібна була консультація у справі про стягнення боргу з іншого приватного підприємства. На це звернення заступник міністра нібито повідомив, що за 100 тисяч доларів він зможе допомогти з необхідним судовим рішенням. 

Зі слів посадовця, він нібито мав звернутися до тодішньої заступниці генерального прокурора Анжели Стрижевського, щоб вона вплинула на голову Касаційного цивільного суду (у складі Верховного Суду) Бориса Гулька, який, у свою чергу, може вплинути на своїх суддів. 

Згодом суму хабаря зменшили до 80 тисяч доларів. Перші 50 тисяч Гримчак та Овдієнко нібито розділили між собою. Після передачі другої частини хабаря їх затримали. 

За слів Святненка йому розповідали, що Стрижевська забере собі 25 тисяч доларів, інші 25 тисяч підуть суддям: 10 тисяч виплатять Гульку і ще по 5 тисяч – суддям із колегії, що буде розглядати справу. Решту Гримчак і Овдієнко мали забрати собі. Однак детективи не мають інформації, що вони реально хотіли з кимось ділитися.

Крім того, Святненко розповів Гримчаку, що має проблеми з погодженням дозвільних документів для компанії “Катран К” на реконструкцію “Ринку Рибалка” на землях, які належать до пам’яток культурної спадщини. Після цього Гримчак нібито запропонував допомогу за “скромний” 1 мільйон доларів. 

Як пише “Судовий репортер”, Овдієнко на сезонному меню одного з ресторанів начебто розписував, хто має отримати гроші і в яких обсягах: 200 тис. доларів нібито передбачалися для тодішніх керівників Мінкульту і Мін’юсту Євгена Нищука та Павла Петренка, ще 200 тисяч – для працівників Мінкульту, 50 тисяч нібито планували поділити між собою Гримчак і Овдієнко, ще 50 тисяч повинні були залишиться посереднику Сахну, який був напарником Святненка.

Інші пів мільйона мали бути в банківській скриньці з двома ключами: один у Сахна, інший в Овдієнка. Після того, як комісія Мінкульту погодить проєкт реконструкції “Ринку Рибалка” Сахно мав віддати другий ключ Овдієнку. Потім 300 тисяч доларів мали дати членам комісії Міністерства культури. І ще 200 тисяч мали залишитись як грошова винагорода Овдієнку і Гримчаку.

14 серпня 2019-го Сахно передав 450 тисяч доларів Овдієнку за погодження містобудівних перетворень для фірми “Катран К”. Детективи вважають, що Гримчак і Овдієнко не мали наміру передавати гроші яким-небудь чиновникам, а хотіли їх привласнити.

Справу в частині обвинувачення Овдієнка закрили вже в ході судового розгляду через його смерть у зв’язку із тяжкою хворобою.

Гримчака визнали винним у вчиненні трьох злочинів: 

  • шахрайство в особливо великому розмірі (ч.4 ст.190 ККУ);
  • підбурювання до закінченого замаху на передачу хабаря чиновнику Мінкульту (ч.4 ст.27, ч.2 ст.15, ч.3 ст.369 ККУ);
  • підбурювання до закінченого замаху на передачу хабаря суддям Верховного суду (ч.4 ст.27, ч.2 ст.15, ч.4 ст.369 ККУ).

За сукупністю злочинів йому призначили 10 років ув’язнення з конфіскацією майна.

У строк покарання зарахують строк попереднього ув’язнення Гримчака у СІЗО на досудовому розслідуванні.  Крім того, з нього стягнуть понад 200 тисяч гривень судових витрат. Також задовольнили цивільний позов прокурора на суму понад 938 тис грн.

На суді обвинувачений вину не визнав і стверджував про те, що справа була сфальсифікована з першого допиту. Адвокат говорила про недопустимість доказів і порушення підслідності. В останньому слові обвинувачений Гримчак просив справедливості і правосуддя.

Вирок може бути оскаржений до апеляційної палати ВАКС протягом 30 днів.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
“Ну так как поменялся глава Верховного, там течения разные, мне нужна ваша поддержка”: деталі засідання щодо забудовника, якого підозрюють у спробі підкупу міністра Кубракова
Як “правки Лозового” можуть поховати справу на 390 млн грн. І який стосунок до цих подій має Верховний Суд
Муженко, Полторак, абонент «Ірина Гер» та ремонт на Лаврській: деталі обрання запобіжки екснардепу Микитасю

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності