ВРП необгрунтовано відмовилася розглядати скаргу на суддів, які врахували ненадані докази у справі Труханова

Вища рада правосуддя (ВРП) відмовилася розглядати скарги Центру протидії корупції (ЦПК) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) на суддів Малиновського районного суду Одеси Сергія Черевка, Дмитра Передерка і Віктора Короя. Вони з грубими порушеннями виправдали міського голову Одеси Геннадія Труханова та його спільників у справі про розкрадання 92 млн грн Одеської мерії.

ЦПК у листопаді подав скаргу на суддів у справі Труханова, які допустили грубі порушення під час складання виправдувального вироку. Вони можуть свідчити про те, що “оправдос” готувався заздалегідь і під диктовку адвокатів Труханова. Подібну скаргу ще влітку подавала САП.

Проте ВРП навіть не взяла скарги до розгляду. Її члени аргументували це тим, що справу вже слухає Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду, яка і має перевіряти порушення у вироку Малиновського суду Одеси. Однак судді Антикорсуду не можуть карати колег за грубі порушення у вироках, цю функцію має виконувати ВРП — вищий суддівський орган.  

Нинішня ВРП вже навіть не намагається шукати нормальних обґрунтувань своїм заангажованим рішенням. Вища рада правосуддя вчергове довела, що виконувати свої зобов’язання вона не хоче та не буде, заміняючи свою діяльність на відмазування “зручних” і покарання чесних суддів”, — зазначає юрист Центру протидії корупції Андрій Савін. 

Що стосується порушень суддів, на які за законом має реагувати ВРП, то там заявили, що ні ЦПК, ні САП не надали у своїх скаргах необхідних доказів. Хоча у скарзі з чіткими посиланнями на текст вироку вказані порушення.

По-перше, судді на користь Труханова оцінили у вироку аналітичну довідку, яку прокурори не надавали суду як доказ, а це заборонено кримінальним процесуальним кодексом (КПК). По-друге, судді оцінили показання свідка, якого не викликали до суду та не допитували під час засідань. Хоча згідно з КПК, приймати до уваги слова свідка можна лише тоді, коли він був безпосередньо допитаний у суді, під час засідання.

Нагадаємо, 2016 року Одеська міськрада на чолі з Трухановим купили приміщення колишнього заводу “Краян” у 43 рази дорожче, ніж за 3 місяці до того їх придбала “фірма-прокладка”. Збитки державі склали 92 млн грн.
За деталями розгляду у ВАКС справ щодо Труханова можна слідкувати на нашому каналі в соцмережі Telegram: https://t.me/fuckcorruption

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
ВККС може рекомендувати призначити суддею працівницю ВККС Оксану Мусієнко, яка мала доступ до відповідей на тестування на посаду судді
Після тиску громадських організацій Рада відмовилась послаблювати контроль громадськості над відбором суддів
“Я не корупціонер. У мене квартира в кінці Троєщини”: ВРП надала згоду на утримання під вартою чотирьох суддів апеляції

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності