Віталій Шабунін виграв суд щодо фінансової групи ICU, якою раніше керувала Гонтарєва

Київський апеляційний суд задовольнив усі скарги голови правління “Центру протидії корупції” Віталія Шабуніна, а також колишнього народного депутата України Сергія Лещенка та телеканалу “1+1” у справі про захист честі і гідності, де позивачами виступали дві компанії зі складу фінансової групи ICU. 

Ця справа, зокрема, стосувалася згадки Віталієм Шабуніним цієї компанії у своєму коментарі телеканалу “1+1” про оприлюднений на веб-порталі “Українська правда” вирок Краматорського суду щодо конфіскації у Віктора Януковича 1,5 млрд доларів. У цьому документі фігурує компанія ICU, яка виконувала роль брокера у купівлі облігацій для офшорних компаній, на рахунках яких було арештовано, а згодом конфісковано мільярди Януковича. На той час керівником компанії ICU була Валерія Гонтарєва.

У липні 2020 року Подільський суд м. Києва визнав недостовірною інформацією, озвучену в ефірі телеканалу Віталієм Шабуніним. Захист голови правління ЦПК наголошує, що це було зроблено всупереч законодавству. 

Нижче перелічені основні доводи апеляційних скарг:

  • інформація була отримана ним з офіційних джерел, а саме – як інформація органів державної влади, оприлюднена в офіційному інтерв’ю тогочасного заступника генерального прокурора Євгена Єніна в ефірі Громадського радіо з питання засекречення вироку Краматорського міського суду Донецької області від 28 березня 2017 року;
  • висловлювання, які є предметом даного спору, є винятково оціночними судженнями, які відповідно до вимог чинного законодавства не може бути предметом судового захисту;
  • також окремо слід звернути увагу на те, що задовольняючи цей позов, суд першої інстанції помилково застосував положення частини третьої статті 277 ЦК України яка на момент виникнення спірних правовідносин вже була виключена із Цивільного кодексу України – раніше (до 2014 року), фактично, встановлювалася презумпція недостовірності інформації у подібних справах, і позивач звільнявся від доказування недостовірності поширеної відносно нього інформації. 

Натомість, подаючи цей позов, позивачі зобо’язані були подати докази недостовірності поширеної інформації, чого зроблено ними не було.

Саме тому були подані апеляційні скарги усіма відповідачами.

Наразі апеляційним судом було проголошено лише вступну та резолютивну частини постанови і тому нам невідомо, з чого саме виходила колегія суддів Київського апеляційного суду, проте усі три апеляційні скарги було задоволено. Тож Рішення Подільського районного суду міста Києва скасовано та ухвалено нове, яким відмовлено у задоволенні позовних вимог як до Віталія Шабуніна, так і до інших співвідповідачів.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Шабунін: «Татарівська суддя відмазала іншого заступника Єрмака – Ростислава Шурму»
Невідомі запустили брудну кампанію з дискредитації конкурсу на голову НАЗК. Щоб спростувати чутки, комісія має провести обговорення кандидатів публічно та опублікувати оцінки за есе
Рада ухвалює законопроєкт про лобізм в цілому. Він не вирішує проблему тіньового лобізму, бо декларування радників Єрмака та відкрита робота комітетів там не передбачені

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності