Вільна каса. ОАСК рятує Бахматюка від НАБУ у справі на 1,2 млрд

Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) визнав відсутність у колишнього заступника генпрокурора Віталія Каська повноважень відновлювати провадження у справі про розкрадання 1,2 млрд грн банку “Ві-Ей-Бі” його власником Олегом Бахматюком зі спільниками. 

На початку 2019 року справу Бахматюка, якою займалося Національне антикорупційне бюро, незаконно передав до поліції тодішній генпрокурор Юрій Луценко. Незважаючи на те, що справа за всіма критеріями підслідна саме НАБУ. Головне слідче управління Нацполіції очікувано закрило справу нібито через відсутність складу злочину.

Проте заступник наступного генерального прокурора Руслана Рябошапки Віталій Касько постанову поліції про закриття справи скасував. За Бахматюка знову взялося НАБУ, яке вручило підозри всім учасникам корупційної схеми. 

Але ОАСК своїм рішенням від 22 квітня цього року визнав, що Касько не мав права скасовувати постанову поліції про закриття. Фактично суд визнав незаконним відновлення провадження щодо Бахматюка. Але адміністративний суд не має ніякого права ухвалювати рішення у кримінальних справах. 

Відкриття, закриття чи поновлення кримінальних справ — це питання кримінального процесу, аж ніяк не адміністративного. Юрисдикція адмінсуду чітко прописана у Кодексі адміністративного судочинства. ОАСК незаконно взяв на себе неіснуючі повноваження, вчергове наплювавши на закон”, — коментує рішення суду юрист Центру протидії корупції (ЦПК) Андрій Савін. 

Примітно, що не так давно сам Бахматюк звернувся до генпрокурорки Ірини Венедіктової з проханням “втрутитися” у його кримінальну справу. Він заявив, що НАБУ і його директор Артем Ситник переслідує його. Через кілька годин після листа очільниця Офісу генпрокурора вже вимагала від Спеціалізованої антикорупційної прокуратури матеріали у справі. Про ймовірне бажання Венедіктової “злити” справу Бахматюка детально описав голова правління ЦПК Віталій Шабунін: Перший пішов або як Венедіктова взялася зливати справи Бахматюка.

Сам ОАСК вже перевищував повноваження подібним чином. У справі щодо екснардепа Борислава Розенблата суд визнав незаконними докази, зібрані НАБУ під час слідчих дій. Хоча оцінювати докази може тільки суд, в якому слухається кримінальна справа. Адміністративний суд таких повноважень не має.

ОАСК мав бути ліквідований в рамках реорганізації судової системи ще 2017 року, але тоді згадка про нього чомусь зникла з указу Порошенка. Зараз ліквідувати суд може Верховна Рада, але ініціювати це може виключно президент Зеленський. Тож усі одіозні і небезпечні рішення ОАСК, і минулі, і майбутні, — пряма відповідальність Зеленського”, — каже голова правління ЦПК Віталій Шабунін.   

Нагадаємо, наприкінці 2014 року Національний банк видав “ВіЕйБі банку” Олега Бахматюка 1,2 млрд грн кредиту в якості державної підтримки, щоб банк не збанкрутував. Утім, різними схемами гроші вивели з банку. НАБУ встановило, що до схеми причетний ексзаступник голови НБУ Олександр Писарук.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
“Ну так как поменялся глава Верховного, там течения разные, мне нужна ваша поддержка”: деталі засідання щодо забудовника, якого підозрюють у спробі підкупу міністра Кубракова
Як “правки Лозового” можуть поховати справу на 390 млн грн. І який стосунок до цих подій має Верховний Суд
Муженко, Полторак, абонент «Ірина Гер» та ремонт на Лаврській: деталі обрання запобіжки екснардепу Микитасю

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності