Від топкорупції до грабежу: у Раді зареєстрували законопроєкт, який дозволить СБУ забирати собі будь-які справи

На сайті Верховної Ради зареєстрували законопроєкт, який дозволить Службі безпеки України (СБУ) забирати в інших правоохоронних органів будь-які справи. Критерієм, за яким пропонують передавати справи, буде рішення, що справа  загрожує національній безпеці. Під таку “загрозу” може потрапити майже кожна справа. 

Законопроєкт №2678 “Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо уповноваження слідчих органів безпеки здійснювати досудове розслідування злочинів, що загрожують державній безпеці України” зареєстрував депутат від “Слуги народу” Валерій Колюх. До обрання в Раду він був помічником скандального екснардепа Олександра Онищенка та регіоналів.

Цей законопроєкт фактично посилює слідчі повноваження Служби, хоча експерти та міжнародні партнери рекомендують цю функцію в СБУ взагалі забрати

“Функція слідства взагалі не властива спецслужбам. Завдання СБУ полягає у виявленні загроз державній безпеці, щоб їх попередити. З нереформованою Службою можливість забирати собі будь-яку справу може бути засобом впливу або торгів”, — коментує член правління Центру протидії корупції Олена Щербан. 

Пропозиція Колюха полягає в тому, щоб за рішенням, наприклад, керівника слідчого відділу СБУ та прокурора у справі до служби передавали будь-яку справу, якщо, на думку цих осіб, вона загрожує національній безпеці. 

Однак, якщо взяти справи НАБУ, то державній безпеці загрожує кожна друга справа. Це і “Роттердам+”, і справа екснардепа Миколи Мартиненка, бо вони пов’язані з енергетикою, чи, наприклад, газова справа Онищенка.

Фактично будь-яку справу можна буде передати в СБУ за критерієм “національної безпеки”, а там уже забути про її ґрунтовне розслідування. 

Нагадаємо, що СБУ вже прославилася провалом розслідувань гучних справ, які їм передавала прокуратура. Наприклад, закриттям завершилося кримінальне провадження щодо сумнозвісних “акваріумних плівок Назара Холодницького” або ж розслідування фактів з викриття корупції в Національному агентстві з питань запобігання корупції.

Раніше нардеп Колюх уже намагався підіграти СБУ. Він подавав правки, яким хотів позбавити НАБУ незалежної від Служби “прослушки”. 

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Фінкомітет Ради погодив псевдореформу БЕБ “імені Татарова”. Її не погодили міжнародні партнери, але погодив Зеленський
Верховна Рада зібралася підтримати “татарівську” версію “реформи” БЕБ. Псевдореформу, яка не відповідає вимогам міжнародних партнерів, хочуть підтримати на комітеті вже сьогодні
Без повноцінної переатестації: Кабмін погодив модель Татарова щодо збереження контролю над БЕБ для подальших знущань над українським бізнесом

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності