​Верховний Суд підіграв Ахметову, допомагаючи йому поховати перший епізод справи Роттердам+ на 18,9 млрд грн

На початку квітня судді Касаційного кримінального суду ВС Ольга Булейко, Ігор Іваненко і Сергій Фомін зробили святковий подарунок олігарху Рінату Ахметову і багатьом іншим фігурантам кримінальних проваджень.

Переглядаючи рішення у звичайній справі щодо нетяжкого злочину, судді вирішили зробити висновок для усіх інших справ “задля забезпечення єдності практики щодо застосування норм права у подібних правовідносинах”.

І якось так вийшло, що якраз саме такий висновок дуже вигідний для Ахметова. І з’явився він саме перед розглядом у ВАКС першого епізоду справи Р+ на 18,9 млрд грн. Зрозуміло, що адвокати тепер спробують закрити цю частину справи.

Що ж саме сказала трійка суддів:

“Якщо провадження закривалося прокурором і потім постанова про закриття скасовувалася Генпрокурором, керівником обласної чи окружної прокуратури, їх першими заступниками та заступниками, а у справі оголошувалася підозра, то час між винесенням постанови про закриття провадження до її скасування ВРАХОВУЄТЬСЯ у строки досудового розслідування”.

При цьому в КПК такі норми відсутні. Судді фактично створили нові положення кодексу на власний розсуд. 

За таких обставин процес для слідства перестає бути передбачуваним і якщо враховувати висновок ВС, то в сотнях справ, де вищестоящим прокурором скасовувалися незаконні постанови про закриття справ, до строків тепер автоматично та заднім числом треба додавати дні чи навіть місяці, на які слідчий та прокурор не розраховували при організації розслідування. Виходить, що слідчі дії проводити в цей час було не можна, але строки йшли. Абсурд.

Такий підхід очікувно може призвести до закриття багатьох справ через формальну і штучно створену причину: сплив строків. І станеться це виключно через позицію трійки суддів ВС, яку вони самі назвали “диференційованим” підходом. 

Не сумніваємося, що використовувати це будуть в багатьох справах, в тому числі, давно скерованих до суду. Зокрема, щодо першого епізоду Роттердам+.

Нагадаємо, що цю справу незаконно закривали ЧОТИРИ рази, і таке незаконне закриття щоразу скасовувалося: або судом, або вищестоящим прокурором.

Останнє закриття ми оскаржувати як заявники в суді. Судовий розгляд цієї скарги тривав більше року і лише після судового процесу новообраний керівник САП скасував незаконне закриття. Якшо керуватися логікою суддів ВС, то весь цей строк тепер треба зарахувати у строки розслідування.

Ще декілька цікавих фактів:

  • адвокати обвинувачених топ-менеджерів ДТЕК представляють юридичну фірму “Креденс”, одним із засновників якої є Олег Татаров.
  • сам Татаров був адвокатом Ахметова, коли той приходив на допит в НАБУ.
  • Татаров також має вплив на судову гілку влади, що яскраво проявилось, коли суди допомагали зливати корупційну справу, у якій Татаров мав статус підозрюваного.
  • також можна пригадати слова із розмови екснардепа Микитася та мера Дніпра Філатова, на якій вони обговорювали можливість впливу Татарова на суди:

Микитась: “Вот мы с Олегом, то что касается криминала, у Олега нормально. Что касается хозяйственных дел, его как будто там кто-то ставит (у позу – ЦПК)”.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
ВККС може рекомендувати призначити суддею працівницю ВККС Оксану Мусієнко, яка мала доступ до відповідей на тестування на посаду судді
Після тиску громадських організацій Рада відмовилась послаблювати контроль громадськості над відбором суддів
“Я не корупціонер. У мене квартира в кінці Троєщини”: ВРП надала згоду на утримання під вартою чотирьох суддів апеляції

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності