Венеційcька комісія терміново виступила за вирішальну роль міжнародних експертів у реформі української ВРП

Венеційська комісія оприлюднила терміновий висновок на президентський законопроєкт №5068 щодо конкурсного добору і перевірок на доброчесність членів  Вищої ради правосуддя.

Експерти Венеційської комісії наголосили на тому, що міжнародні експерти мають бути наділені вирішальною роллю у процесі відбору майбутніх членів ВРП та перевірки на доброчесність чинного складу. 

Так, законопроєкт №5068, поданий Володимиром Зеленським у лютому цього року на виконання угоди з МВФ, передбачає створення Етичної ради, трьох членів якої має номінувати Рада суддів України, а ще трьох – міжнародні та іноземні організації, які надають Україні допомогу у судовій реформі та боротьбі з корупцією. Завдання Етичної ради – попередній добір кандидатів до ВРП та перевірка на доброчесність чинного складу органу. Раніше громадськість критикувала цей проєкт, оскільки він не забезпечував головного – вирішальної участі міжнародних експертів у процесі оновлення ВРП. Її представники висловлювали думку, що делеговані судді не дадуть голосів за призначення до ВРП незалежних і чесних фахівців, тож сумнівний склад органу лишиться незмінним.

Венеційка наголосила на тому, що саме незалежні експерти, номіновані міжнародними партнерами України, а не судді, мають мати визначальний вплив на рішення Етичної ради. Так, рішення мають ухвалюватися більшістю голосів, при цьому, підтримка щонайменше двох міжнародних експертів є обов’язковою. Окрім цього, у випадках, коли голоси розподілятимуться три на три, перевага має бути за тією позицією, яку підтримують щонайменше двоє міжнародних експертів. 

“Така позиція Венеційської комісії, яка зазвичай відстоює ідею суддівського самоуправління, є реакцією на численні факти негідної поведінки представників судової влади України. Лише у березні з’їзд суддів обрав чотирьох нових членів Вищої ради правосуддя без будь-яких конкурсів чи перевірок на доброчесність. Троє з чотирьох обраних були включені до так званого списку наперед узгоджених кандидатів, про що стало відомо напередодні суддівського голосування. Це вкотре засвідчило залежність українських суддів та нездатність до чесного самоврядування”, – коментує експертка “Центру протидії корупції” Галина Чижик.


Нагадаємо, Вища рада правосуддя – це головний орган в системі судової влади країни. У руках членів ВРП зосереджено фактично повний контроль за призначенням і звільненням суддів, їх захистом від неправомірних посягань та притягненням до відповідальності за порушення. До прикладу, саме завдяки ВРП майже всі судді, що забороняли мирні зібрання і переслідували активістів під час Революції Гідності, зберегли свої посади. ВРП також покриває суддів ОАСК та тисне дисциплінарними справами на суддів Вищого антикорупційного суду й відмовляється звільняти суддів, які брешуть в деклараціях, ухвалюють свавільні рішення чи сідають п’яними за кермо.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
ВККС може рекомендувати призначити суддею працівницю ВККС Оксану Мусієнко, яка мала доступ до відповідей на тестування на посаду судді
Після тиску громадських організацій Рада відмовилась послаблювати контроль громадськості над відбором суддів
“Я не корупціонер. У мене квартира в кінці Троєщини”: ВРП надала згоду на утримання під вартою чотирьох суддів апеляції

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності