ВАКС відмовився стягувати 70 млн грн застави Альперіна в дохід держави

Суддя Вищого антикорупційного суду (ВАКС) Сергій Мойсак повністю відмовив прокурору Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) у стягненні 70 млн грн застави з одеського бізнесмена Вадима Альперіна і призначенні нової, більшої застави за грубе порушення умов запобіжного заходу — нездачу паспорта громадянина Ізраїлю. 

Вадим Альперін, якого підозрюють в організації масштабної схеми з ухилення від сплати мита, має паспорт громадянина Ізраїлю. За даними слідства, він не здав цей паспорт в рамках запобіжного заходу, хоча був зобов’язаний це зробити.

Доводи прокурора були доволі переконливими. За його словами:

  • Альперін неодноразово користувався паспортом Ізраїлю для виїзду за кордон. Робив він це і 2019 року;
  • на цей паспорт Альперін оформив рахунок в одному з литовських банків;
  • адвокати і казали, що паспорт анульований консульством Ізраїлю, тож користуватися ним Альперін не може. АЛЕ… за даними прокурора, анулювання відбулося вже після подачі клопотання про стягнення застави. Тобто “король контрабанди”, ймовірно, вирішив зробити це тільки для того, аби не втратити 70 млн.
  • прокурор каже, що Альперін не звертався із жодною заявою про втрату паспорта (хоча адвокати й казали про те, що документ нібито втрачено).

Цю ухвалу прокуратура оскаржить до Апеляційної палати ВАКС.

Суд транслював засідання онлайн на YouTube. Після оголошення ухвали трансляція не припинилася, і ми почули розмову судді Мойсака з Альперіним і його адвокатом.

Вони обговорювали можливі дати засідання для подовження запобіжного заходу “королю контрабанди”. Адвокат попросив провести його 23 березня, тобто в останній день дії обов’язків Альперіна, на що суддя сказав: “Це ризиковано”.

Адвокат: В нас 70 млн грн застави, цим ніхто ніколи не буде ризикувати.

Суддя Мойсак: Тим не менш ви ризикували (показує на ухвалу щодо відмови у стягненні застави). Це дуже ризиковано було.

Суддя Мойсак каже про “ризикованість”, тобто усвідомлює всю ситуацію з паспортом. Розуміє, що не здати паспорт — грубе порушення. Проте фактично пробачає Альперіна.

Нагадаємо, Альперіна підозрюють в організації контрабандної схеми, яка спричинила 77 млн грн збитків державі. До неї він залучив високопосадовців митниці, зокрема керівника митниці Києва Сергія Тупальського. Йому, до речі, скасували запобіжний захід наприкінці грудня 2019.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
“Ну так как поменялся глава Верховного, там течения разные, мне нужна ваша поддержка”: деталі засідання щодо забудовника, якого підозрюють у спробі підкупу міністра Кубракова
Як “правки Лозового” можуть поховати справу на 390 млн грн. І який стосунок до цих подій має Верховний Суд
Муженко, Полторак, абонент «Ірина Гер» та ремонт на Лаврській: деталі обрання запобіжки екснардепу Микитасю

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності