ВАКС слухатиме справу втікача Онищенка заочно

У вівторок 21 січня у Вищому антикорупційному суді (ВАКС) відбулося засідання у справі колишнього нардепа-втікача Олександра Онищенка, обвинуваченого в організації “газової схеми” на загальну суму у 3 млрд грн.

Сьогодні Антикорупційний суд вирішив слухати справу Онищенка у спеціальному судовому розгляді. Простими словами — заочно, адже Онищенко перебуває не в Україні.

Протягом останніх років колишній депутат переховувався від українських антикорупційних органів. Наприкінці 2019 року його затримав Інтерпол. Зараз він перебуває під вартою у Німеччині.

Адвокати не хотіли заочного розгляду. Вони аргументували це тим, що Онищенко під вартою і нібито з об’єктивних причин не може прибути до ВАКС. Але ніхто не знає, коли його екстрадують і чи екстрадують взагалі, тож прокурори наголошували на необхідності заочного розгляду.

Наступне засідання відбудеться 4 травня. Така затримка передбачена для того, щоб надіслати повістку Онищенку до Німеччини і пройти пов’язану з цим бюрократичну тяганину.

Газова справа Олександра Онищенка — одна з найперших і найгучніших справ НАБУ і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Депутата обвинувачують в організації схеми з розкрадання природного газу, збитки для держави від якої склали майже 3 млрд грн.

Підконтрольні Онищенку компанії добували газ за угодою з ПАТ “Укргазвидобування”, але продавали його у кілька разів дешевше фіктивним фірмам-прокладкам, які своєю чергою перепродавали його за ринковою вартістю реальним покупцям. Нардеп і спільники продали газу на 740 млн грн за цією схемою.

Більше того, до схеми долучилася Державна фіскальна служба, яка дозволила компаніям Онищенка сплачувати ренту за користування надрами в розстрочку. По факту ж рентну плату державі ніхто так і не виплатив, що вилилося у збитки державі у понад 2 млрд грн.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
“Ну так как поменялся глава Верховного, там течения разные, мне нужна ваша поддержка”: деталі засідання щодо забудовника, якого підозрюють у спробі підкупу міністра Кубракова
Як “правки Лозового” можуть поховати справу на 390 млн грн. І який стосунок до цих подій має Верховний Суд
Муженко, Полторак, абонент «Ірина Гер» та ремонт на Лаврській: деталі обрання запобіжки екснардепу Микитасю

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності