В інтересах Бахматюка: як Слуги та ОПЗЖ намагаються зіпсувати президентський законопроєкт про електронний документообіг

У середу, 19 травня, о 15 годині комітет Верховної ради з правоохоронної діяльності розглядатиме до другого читання законопроєкт президента Володимира Зеленського №5246. Він має на меті запровадження системи електронного кримінального провадження (e-Case). Депутати від Слуги народу та ОПЗЖ подали поправки, які значно погіршують законопроєкт та спотворюють його суть. 

Законопроєкт Зеленського  пропонує зрівняти правовий статус паперових і електронних документів у кримінальному процесі, щоб зменшити бюрократизацію. У проєкті закону прописано створення інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування, яка забезпечить створення, збирання, зберігання, пошук, обробку і передачу матеріалів у кримінальних процесах.

Системою зможуть користуватися учасники кримінального провадження і це має значно полегшити взаємодію суду, сторони обвинувачення і сторони захисту.

Центр протидії корупції проаналізував поправки, які погіршують цю ініціативу. 

Перш за все, депутат від ОПЗЖ Григорій Мамка подав поправку, яка взагалі не має стосунку до e-Case. Однак вона пропонує легалізувати схему зі скасуванням слідчими суддями рішень про відновлення кримінального провадження. Мамка хоче дозволити на стадії досудового розслідування оскаржувати постанови прокурорів про скасування постанови про закриття кримінального провадження. 

Раніше слідчий суддя Печерського райсуду Києва скасував відновлення кримінального провадження про розкрадання бізнесменом Олегом Бахматюком 1,2 млрд грн банку “ВіЕйБі”. Також, у разі прийняття такої поправки, можна було би оскаржити постанови про скасування закриття кримінального провадження щодо “Роттердам+” та допомогти підозрюваним. За інформацією Центру протидії корупції, саме Мамка під час роботи в поліції був керівником слідчих, які «зливали» та буквально «згноїли» справи Бахматюка. 

Крім того, Мамка, його колега по фракції Антоніна Славицька, депутати від Слуги народу  Олександр Ткаченко, Іван Шинкаренко своїми правками намагаються ускладнити організацію електронного документообігу у разі його прийняття. 

Мамка пропонує, щоб документ про систему e-Case затверджувався за участі Державної судової адміністрації, яка не має вирішального впливу на затвердження подібних документів про суддівські автоматизовані системи, з якими взаємодіятиме e-Case. 

Своєю чергою, Ткаченко, Шинкаренко та Славицька хочуть, щоб положення про цю нову інформаційно-телекомунікаційну систему затверджували за участі  Національної асоціації адвокатів України (НААУ). Включення таких суб’єктів  може заблокувати прийняття акта і до того ж адвокатура за законом не погоджує інші нормативні документи. Відтак, участь ДСА чи НААУ у затвердженні положення про e-Case є необґрунтованим та позбавлене сенсу. 

Мамка вирішив також затягнути реалізації ініціативи Зеленського, За його поправкою, закон вводиться в дію через один рік з дня його опублікування. Із цією поправкою також пов’язані поправки цього ж нардепа, які передбачають розробку та прийняття законодавчих змін, які б на рівні закону (КПК) встановили умови, обсяг і порядок доступу користувачів до системи e-Case, що є необґрунтованим та позбавить правове регулювання e-Case будь-якої потрібної гнучкості, ускладнивши запровадження цієї системи.

Поділитись новиною

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності