В Антикорупційному Бюро – “кругова порука”

Рада громадського контролю при Антикорупційному Бюро України звернулася до директора Бюро Артема Ситника із вимогою притягти до дисциплінарної відповідальності співробітника органу, який відкрито називає себе «хазяїном» Бюро.

«Під час нашого нещодавнього засідання у приміщенні Бюро, що є режимним об’єктом, ми перестріли певну особу, яка вимагала від членів Громради представитися. На наше зворотне прохання назвати своє ПІБ та посаду ця особа відмовилася представлятися, у буквальному сенсі втікала від представників Ради, які намагалися її ідентифікувати, грубіянила та називала себе «хазяїном» антикорупційного органу, «який не зобов’язаний представлятися».

На перший погляд, дріб’язковий інцидент, який трапився 28 жовтня, насправді, є дуже показовим. «Найбільше нас обурила кругова порука, яку ми вже бачимо в Бюро. Спершу працівники, які були поруч з «хазяїном» відмовились назвати його. Згодом всі заступники Ситника – Гізо Углава, Варварська Тетяна та Анатолій Новак, які спочатку пообіцяли нам представити цю особу, так і не зробили цього, а лише обмежились обіцянкою провести службове розслідування. Тобто усі працівники НАБУ, включаючи найвище керівництво, фактично покривали «свого». Якщо вони зробили це у такому незначному проступку, то де гарантія, що не зроблять цього ж при вчиненні ним більш серйозного порушення», – запитує Олександра Устінова, секретар Ради громконтролю.

«Хазяїном» НАБУ виявився Білецький Сергій Валентинович, начальник відділу матеріально-технічного забезпечення, чиї підлеглі опікуються державними закупівлями в Антикорупційному Бюро, сказано в заяві активістів.

«Ми, як члени Громадської ради, вимагали зустрічі з цією людиною, щоб одразу з’ясувати всі обставини та вичерпати інцидент, – стверджує Роман Маселко, член Ради громадського контролю та адвокат. – Натомість представники НАБУ поступили у «кращих традиціях» державних службовців і заявили, що проведуть службову перевірку, про яку нас повідомлять. Цю перевірку можна було зробити на місці за 10 хв. за участі усіх свідків подій. Натомість вона очевидно буде лише формальністю, але з використанням купи паперу та часу високооплачуваних службовців».

Також представники Ради громадського контролю назвали «маніпулятивною» офіційну заяву, оприлюднену на сайті НАБУ, про те, що начебто один із членів Громради  намагався пронести із собою зброю.

«На відміну від попереднього візиту до НАБУ мені відмовили у проханні зберігати зброю в сейфі пропускного посту. Після цієї відмови я залишив її поза межами будівлі, – розповідає Денис Бігус. – Розміщення інформації про те, що я намагався пронести її до будівлі є відвертою брехнею”.

Додатково:

Відео гонитви членів громади за «хазяїном» Бюро

Повне відео засідання Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро від 28.10.2015

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Новий рекорд: петиція про скасування “правок Лозового-Іонушаса” зібрала 25 000 голосів лише за годину. Наступна ціль – 100 000 підписів
ЦПК закликає президента подати законопроєкт про повне скасування “правок Лозового-Іонушаса”: ОП з другої спробу опублікував петицію
В ОП з вигаданих причин відмовилися реєструвати петицію ЦПК до Зеленського про повне скасування “правок Лозового-Іонушаса”. ЦПК буде подавати петицію вдруге

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності