У злитій прокурором САП справі «Роттередам+» нова експертиза підтвердила майже 40 млрд грн збитків

У справі про штучне завищення ціни на вугілля і електроенергію за формулою «Роттердам+» з’явилися результати нової експертизи, яка встановила наявність збитків від формули у розмірі 40 млрд грн. 

Про це стало відомо під час розгляду в Апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду скарги на закриття прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Віталієм Пономаренком справи «Роттердам+». 

“Експертиза, проведена незалежним експертом за ініціативи органу досудового розслідування, підтвердила документально та розрахунково завищення фактичної вартості електроенергії протягом травня 2016 року-червня 2019 року у розмірі 39,9 мільярдів гривень” — заявив адвокат Віктора Чумака Олексій Бойко.

Експертизу призначили у Національному антикорупційному бюро незадовго до закриття справи. Прокурор Пономаренко, попри це, закрив справу, навіть не чекаючи результатів. Більше того, прокурор в суді заперечував проти долучення експертизи до розгляду апеляційної скарги.

Самі ж результати нової експертизи з’явилися фактично в той день, коли суддя ВАКС Катерина Широка відмовилася відновлювати справу «Роттердам+» за скаргою ексдепутата Віктора Чумака. Саму експертизу просять долучити до матеріалів судової справи адвокати Віктора Чумака.

“Це означає, що збитки у справі таки підтверджені. Їх нібито  відсутність була єдиним аргументом для закриття справи прокурором та стала аргументом для відмови у поновленні справи. Тепер, якщо справу поновлять, є усі підстави скеровувати її до суду. Експертиза цілком законна, адже призначена ще до закриття справи” — каже голова правління ЦПК Віталій Шабунін.

Важливо, що прокурор САП Віталій Пономаренко так і суддя Антикорупційного суду Катерина Широка взагалі проігнорували інші докази у справі. Водночас, серед таких доказів є і численні фінансові документи, і вилучена переписка між фігурантами, що свідчить про вплив на посадовці НКРЕКП.

До речі, один із головних фігурантів справи, екскерівник НКРЕКП Дмитро Вовк, ще до затвердження формули пояснював журналістам “Схем” її абсурдність, вказуючи на те, що це це банально погашення звичайними людьми кредиту олігарху. Цитата: «Усі повинні розуміти, що в такому випадку ми фінансуємо ДТЕК і покриваємо для пана Ахметова його кредитний портфель”.

Також Вовк вказував на те, що формулу “Роттердам+” складають необґрунтовані витрати: “зокрема, корпоративний центр з супроводження вуглевидобувних підприємств, вартість якого складає 1 млрд грн на рік… це зарплати супер топ-менеджерів ДТЕК, це красиві офіси і вивіски в центрі міста… будь-які розваги на ці кошти можна закрити..».

Незадовго після цих висловлювань НКРЕКП в особі Вовка затвердила формулу, що призвело до подорожчання вугілля і електроенергії.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
“Ну так как поменялся глава Верховного, там течения разные, мне нужна ваша поддержка”: деталі засідання щодо забудовника, якого підозрюють у спробі підкупу міністра Кубракова
Як “правки Лозового” можуть поховати справу на 390 млн грн. І який стосунок до цих подій має Верховний Суд
Муженко, Полторак, абонент «Ірина Гер» та ремонт на Лаврській: деталі обрання запобіжки екснардепу Микитасю

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності