У Євросоюзі вважають проєкт ЦПК єдиним, що реально бореться з українськими олігархами

Європейський Союз вважає Відкритий реєстр національних публічних діячів(pep.org.ua), який створений та адмініструється командою Центру протидії корупції, єдиним проєктом за фінансової підтримки ЄС, що прямо  бореться із впливом олігархів в Україні.

Про це йдеться у звіті Європейської рахункової палати (European Court of Auditors, ECA) щодо оцінки ефективності допомоги ЄС в боротьбі з корупцією в Україні 

“Окрім розробки бази даних “національних публічних діячів”, проєкти, які ми перевіряли, не боролися безпосередньо з олігархічною системою”, – зазначають автори документу.

Водночас, підтримка Верховної Ради, Державної фіскальної служби та Антимонопольного комітету не зробила боротьбу з великою корупцією своїм головним пріоритетом, наголошується в звіті. 

Крім того, на думку аудиторів, проєкти, що фінансуються ЄС, стосувалися масштабної корупції у правоохоронних органах лише поверхнево.

Зауважимо, що Європейська рахункова палата – це інституція Європейського Союзу, що перевіряє законність і правильність прибутків і видатків Європейського Союзу згідно з бюджетом, а також оцінює управління фінансами.

Команда проєкту pep.org.ua уже кілька років бореться із впливом олігархів в Україні. Зокрема, ми провели розслідування про Ахметова, який ввів в оману АМКУ, про бізнес Ахметова в США і Україні, про офшори Коломойського, про Палицю Коломойського,  про Медведчука і купівлю телеканалів. Крім того, інструментом pep.org.ua уже багато років активно користуються фінустанови, журналісти та активісти. Боротьба в Україні з олігархами була би ефективною, якби  запрацювали незалежні інституції, зокрема, антимонопольний комітет та судова система. Без цього деолігархізація  виглядає лише як пустий піар влади”, – коментує виконавча директорка ЦПК Дар’я Каленюк. 

PEP.ORG.UA – це відкритий реєстр національних публічних діячів, який адмініструє “ЦПК” в рамках протидії відмиванню брудних коштів через фінансові установи. Ним користуються фінансові установи, нотаріуси, юридичні та інші компанії в Україні та за кордоном для ідентифікації українських політичних діячів серед своїх клієнтів  та перевірки джерела їх статків. Реєстр   рекомендований до використання для цілей фінансового моніторингу Національним банком України та Державною службою фінансового моніторингу України.

Наразі на сайті pep.org.ua розміщено 47 581 досьє публічних діячів та пов’язаних з ними осіб, а також 30 682 досьє пов’язаних юридичних осіб. 

Щоденне оновлення Реєстру здійснюється у технічному партнерстві із компанією Data Ocean. На сайті компанії можна ознайомитися з тарифами для доступу до даних у машинозчитувальному форматі. Доступ до сайту pep.org.ua є безкоштовним для всіх.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Невідомі запустили брудну кампанію з дискредитації конкурсу на голову НАЗК. Щоб спростувати чутки, комісія має провести обговорення кандидатів публічно та опублікувати оцінки за есе
Рада ухвалює законопроєкт про лобізм в цілому. Він не вирішує проблему тіньового лобізму, бо декларування радників Єрмака та відкрита робота комітетів там не передбачені
“Это п*здец конечно. И украл ты всего-то навсего 403 млн грн”: найцікавіші моменти з обрання запобіжки Пашинському

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності