У Раді збираються вдруге і вже без співбесід визначити членів комісії з обрання керівника САП

Сьогодні комітет з питань з питань правоохоронної діяльності проголосував за те, щоб до кінця завтрашнього дня (тобто впродовж 24 годин) депутатські групи та фракції подали свої нові пропозиції щодо кандидатур, які обиратимуть керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. 

Уже в п’ятницю кандидатури розглядатимуться на засіданні правоохоронного комітету і після цього проект постанови щодо призначення відправиться на голосування у зал Верховної Ради. 

Голова правоохоронного комітету Денис Монастирський запропонував провести засідання комітету у п’ятницю під куполом Верховної Ради. Це означає, що не буде ніяких співбесід з кандидатами, яких запропонують групи та фракції. 

“Одного провального голосування за конкурсну комісію з відбору керівника САП депутатам було замало і вони знову намагаються просунути туди своїх людей, які оберуть зручного керівника САП. Схоже, голоси за нашвидкоруч обраних кандидатів добиратимуть в ОПЗЖ, пообіцявши їм частину комісії. Депутати не полишають надій розпрощати Україну з безвізом, адже очевидно, що таке кулуарне обрання конкурсної комісії неможливо буде назвати законним”, – коментує голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін. 

Нагадаємо, голосування за сумнівну комісію та кандидатів, що не відповідають закону з обрання керівника САП порушує умови безвізу з Європейським Союзом і може запустити механізм його призупинення, а то й перегляду.

Сьогодні зранку депутати провалили голосування за сумнівних кандидатів, яких пропонував правоохоронний комітет. Більше того, ці кандидати не відповідали абзацу 3 частини 2 статті 8-1 Закону “Про прокуратуру”: “Членами конкурсної комісії повинні бути особи, які мають бездоганну ділову репутацію, високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет, а також значний досвід діяльності у сфері запобігання або протидії корупції”. 

Серед них, зокрема, була науковий керівник члена того ж комітету Григорія Мамки з ОПЗЖ Лариса Удалова з інституту МВС. Центр протидії корупції перевірив докторську дисертацію Мамки та виявив там плагіат. Так само в комітеті вибрали Віталія Куца – проректора академії прокуратури, який теж довгий час співпрацював з академією МВС та її скандальним проректором та екснардепом Бандуркою. 

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Новий рекорд: петиція про скасування “правок Лозового-Іонушаса” зібрала 25 000 голосів лише за годину. Наступна ціль – 100 000 підписів
ЦПК закликає президента подати законопроєкт про повне скасування “правок Лозового-Іонушаса”: ОП з другої спробу опублікував петицію
В ОП з вигаданих причин відмовилися реєструвати петицію ЦПК до Зеленського про повне скасування “правок Лозового-Іонушаса”. ЦПК буде подавати петицію вдруге

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності