У прокуратурі вдруге “відмазали” від відповідальності друга Татарова Симоненка, який їздив на Новий Рік у відпустку до Іспанії на Мерседесі

Кваліфікаційна-дисциплінарна комісія прокурорів (КДКП) не побачила порушень у діях ексзаступника генпрокурора Олексія Симоненка та закрила дисциплінарне провадження по ньому. 

У січні цього року Симоненко потрапив у скандал через новорічну відпустку в Іспанії, куди він потрапив на автомобілі бізнесмена Козловського. Після цього Симоненка відсторонили від посади заступника генпрокурора, проте не звільнили з прокуратури. Він продовжив працювати на нижчій посаді.   

Тоді Центр протидії корупції звернувся до КДКП з вимогою відкрити дисциплінарне провадження проти Симоненко. Проте КДКП не побачила порушень у діях Симоненка. 

Це вже вдруге, коли КДКП не хоче бачити порушення у діях Симоненка.  

Раніше КДКП розглянула звернення ЦПК про можливий конфлікт інтересів у Симоненка через участь у святкуванні дня народження Олега Татарова. Адже на момент святкування Татаров залишався підозрюваним у справі, в якій процесуальне керівництво здійснюють підлеглі Симоненку прокурори.  

Тепер Комісія не вбачає жодного конфлікту інтересів у діях Симоненка, бо він начебто не знав, що авто та готель, якими він користувався, належать бізнесмену Козловському. 

А ще він оплатив, з його слів, трансфер з особистим водієм за маршрутом Львів – Краків та Варшава – Львів, Mercedes Benz S-600. І сума такого трансферу, для колишнього заступника Генпрокурора з хорошими друзями – всього лише 15 тисяч гривень. Звичайно, оплата була готівкою – з пояснень самого Симоненка: через касу ТОВ “Холдинг Гранд Готель”.

Чому ця сума є очевидно заниженою? Невеликий пошук в мережі інтернет свідчить, що вартість подібних трансферів вимірюється кілометражем (від 0.6 до 1.3 євро за 1 кілометр, в залежності від класу авто). При цьому на сайті зазначено, що преміум автомобілем є Мерседес “Е-класу”. Тобто, менш престижне авто, ніж те, яким скористався прокурор Симоненко. Відстань Львів – Краків: 326 км, Варшава – Львів: 485 км. Тобто, навіть по 1,3 євро за загальний шлях у приблизно 800 км, вартував би 1040 євро (приблизно 41-42 тисячі гривень, залежно від курсу).

Тобто попри те, що вартість подорожі очевидно обійшлася прокурору набагато нижче за ринкову ціну, КДКП вважає, що Симоненко не порушив вимоги Закону «Про запобігання корупції» у частині отримання подарунків. Хоча, користування послугами за меншу ціну теж вважається подарунком. Зважаючи на ринкову ціну такого трансферу, прокурор отримав від бізнесмена у подарунок як мінімум 25 тисяч гривень. За законом чиновник може отримувати подарунки не більше ніж 2,5 тис. грн сукупно за рік, якщо це не подарунки від родини. 

Враховуючи всі факти, у нас виникає питання щодо неупередженості висновку КДКП. Очевидно, що прокурор з такими принципами професійної етики не відповідає вимогам українського суспільства. 

Зокрема з моральної точки зору – навіщо чиновнику, під час повномасштабної війни в умовах жорсткого дефіциту бюджету використовувати не просто авто, а авто люкс класу.
Відповідь КДКП

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Невідомі запустили брудну кампанію з дискредитації конкурсу на голову НАЗК. Щоб спростувати чутки, комісія має провести обговорення кандидатів публічно та опублікувати оцінки за есе
Рада ухвалює законопроєкт про лобізм в цілому. Він не вирішує проблему тіньового лобізму, бо декларування радників Єрмака та відкрита робота комітетів там не передбачені
“Это п*здец конечно. И украл ты всего-то навсего 403 млн грн”: найцікавіші моменти з обрання запобіжки Пашинському

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності