ЦПК вимагає ветувати закон, яким Верховна Рада хоче знищити фінмоніторинг для топпосадовців за пропозицією нардепа від ОПЗЖ

4 листопада Верховна Рада прийняла урядовий законопроект №8008. Метою цього законопроекту мали б стати імплементація міжнародних рекомендацій по боротьбі з відмиванням коштів та виконання однієї з вимог надання Україні статусу кандидата в ЄС.

Натомість у закон потрапили шкідливі правки, подані депутатами Григорієм Мамкою (Опозиційна платформа – За життя) та Артуром Герасимовим (Європейська солідарність). Врешті під час голосування поправки нардепа Мамки були підтримані парламентом.

У правках депутати заклали скорочення строку перебування у народних депутатів та топ-чиновників у статусі “національного публічного діяча”(ПЕП) до трьох років після звільнення. Водночас за міжнародними стандартами  політики та чиновники високого рівня повинні мати такий статус постійно після перебування на посаді. 

«Це означає, що після набуття чинності проектом держава та банки не зможуть здійснювати посилений фінансовий моніторинг за політиками та топ-чиновниками після їх звільнення. Тобто через три роки після звільнення колишні посадовці зможуть вільно використовувати набуті корупційні активи, зв‘язки та фінансові злочини, у яких їм допомагатиме минулий статус. 

Будь-які ліміти щодо статусу ПЕП не відповідають рекомендаціям FATF та директивам ЄС. До сьогоднішнього дня українське законодавство також відповідало цьому підходу», –зазначає член правління Центру протидії корупції (ЦПК) Олена Щербан.  

Водночас під час голосування цього проекту депутати підтримали виключення норми, яка би дозволила б ретельний фінансовий моніторинг олігархів. 

Центр протидії корупції закликає Президента України ветувати закон. Адже його вступ в дію може поставити під питання майбутню євроінтеграцію України та підтримку міжнародних партнерів під час війни. 

Нагадаємо, що нардеп  Мамка від ОПЗЖ також був одним із авторів конституційного подання про знищення електронного декларування.

Раніше подібну ініціативу також просував інший народний депутат – Сергій Власенко. Проте тоді парламенту стало снаги не підтримати цю ініціативу у залі. 

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Невідомі запустили брудну кампанію з дискредитації конкурсу на голову НАЗК. Щоб спростувати чутки, комісія має провести обговорення кандидатів публічно та опублікувати оцінки за есе
Рада ухвалює законопроєкт про лобізм в цілому. Він не вирішує проблему тіньового лобізму, бо декларування радників Єрмака та відкрита робота комітетів там не передбачені
“Это п*здец конечно. И украл ты всего-то навсего 403 млн грн”: найцікавіші моменти з обрання запобіжки Пашинському

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності