ЦПК виграв справу у Портнова у Верховному Суді

29 вересня 2021 року Верховний Суд ухвалив судове рішення, яким задовольнив касаційні скарги Офісу Генерального прокурора, ТРК “Люкс” та Віталія Шабуніна та скасував рішення Печерського районного суду міста Києва та Київського апеляційного суду, якими було задоволено позов Андрія Портнова про захист честі та гідності. Андрій Портнов вимагав через суд спростувати інформацію про його нібито причетність до кримінального провадження щодо незаконного збагачення.

Нагадаємо, що в березні 2019 року Конституційний Суд України ухвалив рішення, яким визнав неконституційною норму статті 369-2 Кримінального кодексу України – незаконне збагачення. 

Після цього Спеціалізована антикорупційна прокуратура на своїй сторінці в мережі “Facebook” розмістила інформацію про закриття 65 кримінальних проваджень, зокрема, зазначила про закриття кримінального провадження щодо незаконного збагачення колишнього радника президента України Віктора Януковича.

Тоді ж в ефірі “24 Канал” голова правління ЦПК Віталій Шабунін поширив інформацію про закриття кримінального провадження щодо ймовірного незаконного збагачення Андрія Портнова, колишнього радника президента України.

На думку Андрія Портнова, вказана інформація була недостовірною, незважаючи на те, що отримана вона була з реєстру судових рішень.

Районний та апеляційний суди погодились з цілком безпідставними доводами Андрія Портнова та зобов’язали відповідачів спростувати інформацію про існування кримінального провадження.

“Варто зазначити, що фактично суди попередніх інстанцій зобов’язали відповідачів спросутвати відомості, які містилися у витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань у кримінальному провадженні, тобто офіційному документі про вчинення злочину! Крім того, поширена відповідачами інформація була взята також з судових рішень у кримінальному провадженні, які оскаржував сам Портнов у відповідному кримінальному провадженні. Тобто суди зобов’язали відповідачів спростувати інформацію, яка була взята, зокрема, із судових рішень ухвалених їхніми ж колегами по мантіях”, – зазначає юрист та адвокат ЦПК Олександр Литвин.

Водночас Верховний Суд зазначив, що поширена САП інформація стосувалася винятково результатів розслідування кримінального провадження та не стосувалась доведеності вини Портнова

Верховний Суд також зазначив, що вочевидь інформація про кримінальні провадження, що були закриті у зв’язку з прийняттям рішенням Конституційного Суду України, є суспільно важливою: “…повідомлення САП було спрямовано на інформування суспільства про юридичні наслідки прийняття такого рішення. При формулюванні оспорюваної позивачем інформації, САП було дотримано необхідний баланс між задоволенням актуального суспільного запиту та повагою до прав позивача.”

Що стосується сюжету Віталія Шабуніна на “24 каналі”, то Верховний Суд зазначив, що інформація, яка була озвучена останнім: “…не суперечить, закріпленому в статті 62 Конституції України … принципу презумпції невинуватості, не містить тверджень про винність позивача у вчиненні будь-якого кримінального правопорушення, а лише вказує на його зв’язок із кримінальним провадженням, яке було закрито внаслідок визнання неконституційною статті 3682 КК України. При цьому, існування такого зв`язку підтверджено, зокрема і судовим рішенням, яке набрало законної сили та було прийнято за результатами розгляду клопотання представника Портнова.”

Таким чином Верховний Суд скасував рішення Печерського районного суду міста Києва та Київського апеляційного суду про задоволення позову Портнова.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Невідомі запустили брудну кампанію з дискредитації конкурсу на голову НАЗК. Щоб спростувати чутки, комісія має провести обговорення кандидатів публічно та опублікувати оцінки за есе
Рада ухвалює законопроєкт про лобізм в цілому. Він не вирішує проблему тіньового лобізму, бо декларування радників Єрмака та відкрита робота комітетів там не передбачені
“Это п*здец конечно. И украл ты всего-то навсего 403 млн грн”: найцікавіші моменти з обрання запобіжки Пашинському

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності