ЦПК оскаржив бездіяльність Бюро економічної безпеки, яке не відкрило провадження щодо діяльності генпрокурора Молдови

Become a Patron!

Центр протидії корупції звернувся до Печерського районного суду Києва через бездіяльність новоствореного Бюро економічної безпеки. 

13 грудня ЦПК звернувся до бюро із заявою про злочин через можливе відмивання коштів Генеральним прокурором Республіки Молдова Олександром Стояногло та його дружиною Тветаною Курдовою за допомогою двох українських компаній.

Згідно з українським законодавством, директор Бюро економічної безпеки Вадим Мельник або інший уповноважений представник БЕБ повинен був внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Станом на 24 грудня цього не відбулося. Жодної відповіді від бюро ЦПК не отримував. 

“Бюро економічної безпеки працює лише місяць, однак уже не виконує свої прямі обов’язки. Дуже не хотілося б, щоб в Україні з’явився ще один неефективний орган, який фінансується податками українців”, – зазначив юрист Центру протидії корупції Денис Свириденко.

За даними ЗМІ, на початку 2021 року Тветана Курдова стала бенефіціарною власницею українських компаній “Джет Бізнес Лімітед” та “Верлок Девелопмент Інк.”, які пов’язували з молдовським олігархом В’ячеславом Платоном. Він перебуває у розшуку молдавських правоохоронців за шахрайство і корупційні злочини. 

Молдовські журналісти пишуть, що виїхати з Молдови під час слідства Платону допоміг саме Стояногло. Вони припускають, що олігарх віддав дружині генерального прокурора дві українські компанії з активами на мільйони доларів на знак подяки. Імовірно, два підприємства використовували для відмивання коштів, одержаних злочинним шляхом.

Зараз факт передачі підприємств дружині генпрокурора розслідують правоохоронні органи Молдови. У жовтні Стояногло затримали й відправили під домашній арешт, де він провів близько двох місяців.

Поділитись новиною

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності