Судова реформа Зеленського: ВРП остаточно провалила перезавантаження кваліфкомісії суддів

Сьогодні, 13 січня, останній день подання заявок на конкурс до Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС). Однак ще 2 січня минув кінцевий термін для делегування міжнародних експертів у конкурсну комісію, яка мала б обирати нових членів ВККС. Міжнародники відмовилися легітимізувати своєю участю імітацію судової реформи. Це означає, що конкурс до кваліфкомісії суддів провалений. 

Так, 7 листопада 2019 року набув чинності закон, ініційований президентом Володимиром Зеленським, який дав старт масштабним змінам в судовій владі. Однак Вища рада правосуддя (ВРП), яка була відповідальна за імплементацію закону, повністю викривила та провалила її. 

“Саме ВРП несе повну відповідальність за провалений конкурс до кваліфкомісії суддів. Марно сподіватись, що члени ВРП раптом передумають і погодяться на чесні правила проведення конкурсу. Тому я не бачу іншого органу, крім Парламенту, який може перезапустити цей конкурс та дати шанс на початок справжньої судової реформи, а не її імітації”, — коментує експертка Центру протидії корупції Галина Чижик.  

Нагадаємо, у жовтні Верховна Рада проголосувала за судову реформу, яка пропонувала повністю перезавантажити ВККС та створити етичну комісію. Остання мала б ініціювати питання про звільнення недоброчесних членів ВРП, ВККС та суддів Верховного Суду. 

Відповідно, повноваження попереднього складу ВККС, відповідального за провал кваліфоцінювання суддів та призначення недоброчесних суддів до Верховного Суду, було припинено . Закон визначив, що новий склад ВККС має бути обрано на відкритому та прозорому конкурсі за участі міжнародних експертів, які матимуть вирішальну роль у визначенні переможців. 

За законом нова ВККС мала бути створена до лютого 2020 року. Однак цілий місяць ВРП саботувала виконання закону, а в грудні затвердила положення, яким заблокувала конкурс. 

Це положення повністю нівелювало роль міжнародних експертів в конкурсній комісії, визначивши за ними формальну роль. За задумом ВРП, замість того, аби аналізувати інформацію про кандидатів та оцінювати їх поведінку на доброчесність, конкурсна комісія має збирати довідки та підтверджувати кожну свою оцінку офіційними документами. Більше того, члени ВРП змусили міжнародних експертів підтверджувати свою кваліфікацію та компетентність. 

Очікувано, міжнародні експерти відмовились легітимізувати своєю участю цей так званий конкурс та не номінували експертів до складу конкурсної комісії до 2 січня 2020 року. 

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
ВККС може рекомендувати призначити суддею працівницю ВККС Оксану Мусієнко, яка мала доступ до відповідей на тестування на посаду судді
Після тиску громадських організацій Рада відмовилась послаблювати контроль громадськості над відбором суддів
“Я не корупціонер. У мене квартира в кінці Троєщини”: ВРП надала згоду на утримання під вартою чотирьох суддів апеляції

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності