Суд відпустив з СІЗО останнього заарештованого НАБУ

Сьогодні 6 лютого Заводський районний суд Миколаєва відпустив під цілодобовий домашній арешт одеського суддю Олексія Бурана, який відомий тим, що відстрілювався від детективів НАБУ під час затримання.

Це останній фігурант кримінальної справи НАБУ, який до сьогодні був під вартою. Усі інші були вже попередньо звільнені під заставу, домашній арешт чи взяті на поруки.

Саме в Олексія Бурана детективи НАБУ проводили обшук через підозру отримання ним хабаря у розмірі півмільйона гривень. Під час обшуку суддя почав стрілянину по детективах.

“Суд врахував лише аргументи захисту обвинуваченого, який наголошував на тому, що Буран прийняв детективів НАБУ за грабіжників, тому стріляв у них на ураження. Це є маніпуляцією, оскільки наявний відеозапис із обшуків, на якому видно, що детективи НАБУ чітко представилися”, — повідомляє юрист Центру протидії корупції Віталій Цокур, який був присутнім на суді.

Юрист також додає: “Звільнення Бурана з-під варти дає йому моральну перевагу та можливості впливати на хід розгляду справи через свідків, котрі мають бути допитані. Крім того Олексій Буран зможе без кінця затягувати розгляд справи, фактично, “висуваючи свої вимоги” до обвинувачення, що ми зараз часто спостерігаємо в судах”.

Нагадаємо, що у березні 2016 в Одесі детективи НАБУ задокументували факт одержання суддею Бураном хабара у розмірі 500 тисяч гривень за винесення необхідного рішення у справі про стягнення боргу.

Коли детективи НАБУ прибули додому до Олексія Бурана з обшуком, він намагався відстрілюватися з травматичної зброї. Судді вручили підозру в одержанні неправомірної вигоди та погрозі вбивством правоохоронців.

31 березня Верховна Рада дала згоду на затримання та арешт Бурана. У разі визнання судді винним, йому загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Варто відмітити, що справа Бурана була скерована до суду ще 18 місяців тому і її розгляд свідомо затягується. За цей час підготовче засідання відбулося лише за 2 місяці після передачі справи до суду, а майже після року судових засідань суд постановив розпочати розгляд спочатку.

До сьогодні суддя Буран перебував у СІЗО протягом 22 місяців.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Шабунін: «Татарівська суддя відмазала іншого заступника Єрмака – Ростислава Шурму»
Невідомі запустили брудну кампанію з дискредитації конкурсу на голову НАЗК. Щоб спростувати чутки, комісія має провести обговорення кандидатів публічно та опублікувати оцінки за есе
Рада ухвалює законопроєкт про лобізм в цілому. Він не вирішує проблему тіньового лобізму, бо декларування радників Єрмака та відкрита робота комітетів там не передбачені

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності