Суд переніс засідання у справі «Мартиненко проти ЦПК» на 20 травня

1 квітня Київський апеляційний суд почав розглядати скаргу Центру протидії корупції на рішення Печерського суду, яким він зобов’язав активістів видалити всю інформацію про екс-нардепа Миколу Мартиненка з сайту pep.org.ua. Однак суд взяв перерву до 20 травня.

Під час засідання судді заслухали аргументи сторін. Адвокат Центру протидії корупції зазначив, що рішення Печерського суду є наступом на свободу слова і може загрожувати позовами журналістам, які висвітлюють кримінальні справи.

У червні 2018 Печерський суд зобов’язав організацію видалити всі згадки про екс-нардепа Миколу Мартиненка з сайту проекту Центру протидії корупції — pep.org.ua.

Йдеться про досьє Мартиненка, розміщене  у відкритому Реєстрі національних публічних діячів* — базі даних, розробленій громадською організацією.

Окрім того, адвокат ЦПК зауважив, що на сайті  pep.org.ua лише ретрансльована інформація, яка є у вільному доступі, зокрема, на сайтах Національного антикорупційного бюро та Судової влади.

Більше того, Мартиненко досі є публічною особою. Він є членом партії «Народний фронт» і бере участь у їхніх з’їздах. Тому до нього підвищений суспільний інтерес і право громадськості знати цю інформацію переважає потенційну шкоду від її поширення. Так неодноразово постановляв Європейський суд з прав людини.

Своєю чергою, аргументи адвоката Мартиненка залишилися незмінними — вона посилається лише на одну статтю Цивільного кодексу і вкотре не пояснила, яким чином поширена ЦПК інформація шкодить діловій репутації політика.

Нагадаємо, у червні 2018 Микола Мартиненко звернувся до Печерського районного суду Києва з позовом до ЦПК про захист немайнових прав на використання імені та недоторканності ділової репутації.

У позові політик наводив цитати з фабул судових ухвал про його зв’язки з офшорними компаніями, через які, як встановлено детективами НАБУ, здійснювалися фінансові оборудки. Це, на думку колишнього нардепа, порушує його право на використання імені.

Проте НАБУ та САП уже неодноразово оприлюднювали інформацію стосовно ходу досудового розслідування справи Мартиненка.

Більше того, сам Мартиненко особисто давав інтерв’ю стосовно кримінальних проваджень щодо нього. З правової точки зору це можна розцінювати, фактично, як дозвіл особи використовувати своє ім’я в такому контексті.

Наразі триває судовий процес у кримінальній справі проти екс-нардепа Миколи Мартиненка щодо розкрадання 695 млн грн на двох держпідприємствах. Справа розглядається у Шевченківському суді і її активно висвітлює ЦПК, що очевидно також створює незручності для екс-нардепа.

Микола Мартиненко звернувся з абсолютно аналогічним позовом до НАБУ. У своєму позові екс-нардеп просив суд зобов’язати антикорупційне бюро видалити зі свого сайту інформацію про його кримінальні справи. Проте Солом’янський районний суд Києва 21 грудня 2018 року відмовив екс-нардепу у задоволенні позову.


*Реєстр національних публічних діячів допомагає банкам ідентифікувати публічних діячів серед своїх клієнтів і містить понад 30 тисяч документально підтверджених записів, зокрема, про українських політиків, керівників органів прокуратури, голови та судді Конституційного та Верховного судів, голів апеляційних судів та високопоставлених силовиків.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Шабунін: «Татарівська суддя відмазала іншого заступника Єрмака – Ростислава Шурму»
Невідомі запустили брудну кампанію з дискредитації конкурсу на голову НАЗК. Щоб спростувати чутки, комісія має провести обговорення кандидатів публічно та опублікувати оцінки за есе
Рада ухвалює законопроєкт про лобізм в цілому. Він не вирішує проблему тіньового лобізму, бо декларування радників Єрмака та відкрита робота комітетів там не передбачені

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності