Статки СБУшників: у реєстрі НАЗК з’явилася декларація ексголови Служби Грицака

У реєстрі Національного агентства з питань запобігання корупції почали з’являтись декларації, які були засекреченими і їх не було у відкритому доступі. Тепер вони доступні завдяки змінам до антикорупційного законодавства. Першою з’явилася декларація ексголови Служби безпеки України Василя Грицака. 

Так, у жовтні 2019 року президент Володимир Зеленський підписав закон про перезавантаження НАЗК. Важливі зміни у цьому законі також торкнулися керівництва  СБУ та інших силовиків. 

Відтепер всі посадовці СБУ, інші силовики та розвідники, які призначаються публічними актами Президента або Верховної Ради, мають подавати відкриті декларації.

“Як не дивно, ексголова СБУ Грицак став першим, хто виконав закон. Для цього Центру протидії корупції знадобилося 3 роки судових розглядів та зрештою зміни до закону. Тепер чекаємо на оприлюднення декларацій нинішніх керівників СБУ, у яких є час їх подати до 1 квітня”,  — коментує юрист ЦПК Андрій Савін. 

У декларації Грицака наявні величезні статки, які здебільшого записані на близьких родичів. З десяток об’єктів нерухомості, елітні автівки та годинники, десятки тисяч іноземної валюти. Це все задекларувала людина, яка все життя була військовим. 

Стосовно неймовірних “успіхів” родини ексголови СБУ журналісти опублікували декілька матеріалів

Також нещодавно журналісти розповіли про СБУшника Миколу Беззубенка, чия родина має елітну нерухомість і автопарк, утім Беззубенко ще й від держави отримав службову квартиру за 5 млн грн. Окрім того, дружина службовця є власницею низки юркомпаній, чиї адвокати обслуговують та захищають у судах великих гравців фармацевтичного та медичного ринку, постійних учасників державних тендерів та великих імпортерів – тобто тих, чиї порушення має за потреби розслідувати її чоловік. 

Зауважимо, що до нового закону щодо НАЗК, який відкриває декларації СБУшників, теперішній голова Служби Іван Баканов відмовився скасувати незаконний “секретний” порядок декларування керівництва СБУ, а також оприлюднити свою декларацію. 

Сам Зеленський неодноразово говорив про реформу СБУ, зокрема, про необхідність позбавлення СБУ повноважень розслідувати економічні та корупційні злочини.

Нагадаємо, що у вересні 2016 року НАЗК запустило систему електронного декларування, але не спромоглося узгодити порядок подання та подальшої перевірки декларацій осіб, посади яких є державною таємницею. Цим скористалася СБУ, співробітники якої начебто подавали декларації у свою ж систему. 

Раніше засекречення декларацій СБУ дозволило приховувати інформацію про свої статки колишньому першому заступнику голови Служби зовнішньої розвідки Сергію Семочку, у якого журналісти знайшли лише нерухомості на понад 8 мільйонів доларів.

Уникав декларування також скандальний експерший заступник голови СБУ Павло Демчина зі своїми величезними статками. За фактом незаконного збагачення Демчини НАБУ розслідувало кримінальну справу.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Фінкомітет Ради погодив псевдореформу БЕБ “імені Татарова”. Її не погодили міжнародні партнери, але погодив Зеленський
Верховна Рада зібралася підтримати “татарівську” версію “реформи” БЕБ. Псевдореформу, яка не відповідає вимогам міжнародних партнерів, хочуть підтримати на комітеті вже сьогодні
Без повноцінної переатестації: Кабмін погодив модель Татарова щодо збереження контролю над БЕБ для подальших знущань над українським бізнесом

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності