Справа Труханова: як Одеська мерія вже рік не може повернути 95 млн грн, розтрачених на схемі з “Краяном”

Рік тому, 5 квітня, Апеляційний суд залишив під арештом 92 млн грн зі 185, переведених на рахунки фіктивної компанії у справі мера Одеси Геннадія Труханова, та передав їх в управління АРМА. Іншу частину, тобто 97,3 млн грн, одеська мерія мала б повернути у місцевий бюджет, однак не поспішає з цим.

У жовтні 2016 Одеська міськрада погодилася придбати будівлі Краян для мерії за 185 млн грн.

Через два місяці на всі 185 млн гривень, переведених на рахунок фіктивної компанії ТОВ “Девелопмент Еліт”, суд наклав арешт. Судова експертиза показала, що вартість будівель “Краяну” завищена і становить вдвічі менше — 92,3 млн.

Щоб виправити ситуацію, учасники схеми уклали додаткову угоду, зменшивши вартість будівель до 90 млн. Угода була незаконною, бо відбулася вже після придбання приміщень.

Суддя Солом’янського суду Києва Людмила Кізюн двічі скасовувала арешт на 92 млн грн, але пізніше Апеляційний суд арешт коштів ухвалив і передав їх Нацагентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). Інші 97,2 млн гривень із 185 мали повернутися міськраді.

Проте ТОВ “Девелопмент Еліт” повернуло міськраді всього 2,3 млн, а 95 млн залишила собі як зароблені з угоди про зменшення ціни. Напевно у мерї це розуміють і не поспішають йти до суду,щоб не потрапити у незручну ситуацію. Адже угода про зменшення ціни договору фіктивна.

Ці 95 млн гривень перебувають на рахунку ТОВ “Девелопмент Еліт”. У будь-який момент їх можуть “розпиляти”.

Труханова і його спільників, серед яких посадовці Одеської міської ради, обвинувачують в організації схеми з розкрадання 185 млн гривень на придбанні міськрадою приміщень заводу “Краян”. Малиновський суд Одеси намагається якнайшвидше завершити справу, аби встигнути до початку роботи Антикорупційного суду.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
“Ну так как поменялся глава Верховного, там течения разные, мне нужна ваша поддержка”: деталі засідання щодо забудовника, якого підозрюють у спробі підкупу міністра Кубракова
Як “правки Лозового” можуть поховати справу на 390 млн грн. І який стосунок до цих подій має Верховний Суд
Муженко, Полторак, абонент «Ірина Гер» та ремонт на Лаврській: деталі обрання запобіжки екснардепу Микитасю

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності