Справа Татарова поповнила список злитих антикорупційною прокуратурою справ

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, яких призначила генпрокурорка Ірина Венедіктова, замість попередніх, вже два тижні не підписують і не вручають фактично готову підозру заступнику керівника Офісу президента Олегу Татарову. Тож справа Татарова поповнила Реєстр справ, які “зливає” САП.

У середу 2 грудня у справі щодо заволодіння 81 млн грн під час обміну квартир для Національної гвардії (справа екснардепа і експрезидента “Укрбуду” Максима Микитася), обирали запобіжний захід новому підозрюваному — заступнику керівника криміналістичної установи МВС Костянтину Дубоносу. Йому інкримінують отримання хабара від Микитася за зменшення “на папері” збитків у справі з 81 млн до 7 млн грн.

Під час засідання прокурор САП заявив, що посередником і наданні хабара міг бути нинішній заступник голови Офісу президента Олег Татаров. Раніше він був і посадовцем “Укрбуду”, і адвокатом підозрюваних. За даними слідства, Татаров фігурує в переписці, на якій скидає паспортні дані Дубоноса для оформлення на нього паркомісця-хабара. 

Національне антикорупційне бюро і САП вже мали готову підозру для Татарова і збиралися вручити її, але напередодні, ввечері 1 грудня, генпрокурорка Ірина Венедіктова без відома детективів НАБУ різко змінила групу прокурорів у справі, ввівши туди себе, тимчасового виконувача обов’язків керівника САП Максима Грищука, а також прокурорів Андрія Довганя, Олександра Луговського і Аліну Жовницьку. 

Два тижні ці прокурори не перепідписували і не вручали фактично готову підозру Олегу Татарову

Аж у понеділок, 14 грудня, Печерський районний суд виніс чергове незаконне і типове для себе рішення: забрати справу Татарова у НАБУ і віддати Державному бюро розслідувань. Суд порушив одразу дві норми: по-перше, зміна підслідності справи належить до компетенції тільки прокурора, а не судді. По-друге, тільки Вищий антикорупційний суд може розглядати скарги, клопотання і заяви у справах НАБУ і САП.

Злив справи очевидний. Попередні прокурори вже підписали підозру, після чого їх зухвало, майже вночі, змінили на нових. А нові два тижні не перепідписували її, поки Печерський суд не виніс чергове ганебне рішення, як вже робив це у справі злочинної організації в Окружному адмінсуді і у справі олігарха Бахматюка. Для цього Венедіктова і змінила прокурорів на підконтрольних. І відповідальність за це несе особисто тимчасовий виконвувач обов’язків керівника САП Грищук, адже він теж перебуває у групі прокурорів і теж саботує підозру”, —  коментує голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін. 

У САП вже заявили, що будуть оскаржувати рішення Печерського райсуду про передачу справи. Але прокурори могли протягом 14 днів вручити підозру саме від НАБУ і САП, а не чекати, поки справу почнуть “зливати” через Печерський райсуд Києва. Тому зараз це виглядає як мовчазна згода прокурорів САП зі “зливанням” справи.

Важливо розуміти, що хтось із зазначених вище прокурорів, зокрема виконувач обов’язків керівника САП Грищук, можуть податися на конкурс з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Ця справа показує, що зазначені прокурори працюють в “ручному режимі”, тому вкрай небезпечно допустити, аби вони очолили САП і продовжили зливати провадження. 

Тож усе це говорить про те, що справу сміливо можна вносити до нашого Реєстру злитих справ Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. І сподіватися, що рано чи пізно її можна буде позначити як “відновлену”.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
“Ну так как поменялся глава Верховного, там течения разные, мне нужна ваша поддержка”: деталі засідання щодо забудовника, якого підозрюють у спробі підкупу міністра Кубракова
Як “правки Лозового” можуть поховати справу на 390 млн грн. І який стосунок до цих подій має Верховний Суд
Муженко, Полторак, абонент «Ірина Гер» та ремонт на Лаврській: деталі обрання запобіжки екснардепу Микитасю

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності