Справа Шабуніна: Суд допитав журналістів — свідків інциденту під військкоматом

Цього тижня відбулось два засідання у справі проти голови правління Центру протидії корупції Віталія Шабуніна.

У суді дали свідчення журналістка телеканалу 1+1 Валерія Ковалінська та колишня журналістка телеканалу ICTV Ірина Винокурова, які були свідками подій під стінами військкомату у червні 2017.

Валерія та Ірина виконували редакційні завдання — записували коментар у Віталія під військкоматом, де він приїхав отримувати повістку.

ФІЛІМОНЕНКО — НЕ ЖУРНАЛІСТ

Ковалінська та Винокурова сказали, що не могли ідентифікувати Всеволода Філімоненка як журналіста у день інциденту під військкоматом.

Про це 18 грудня засвідчила суду Валерія Ковалінська. Я щодня їжджу на події і жодного разу не бачила там Всеволода Філімоненка у ролі журналіста”, — сказала вона.

Вона також додала, що не може назвати поведінку Філімоненка під військкоматом як поведінку журналіста.

Ірина Винокурова після інциденту намагалася знайти журналістські матеріали Філімоненка у медіа, проте їх там не було. Його відеоролики у соцмережах назвала аматорською зйомкою.

“Журналістом не є будь-яка людина, яка просто візьме камеру і мікрофон і буде чіплятися до людей”, — сказала суду 20 грудня Ірина. Вона додала, що коли була журналістом завжди намагалася себе ідентифікувати саме як журналіст конкретного ЗМІ, перш за все представившись.

ВІДМОВИВСЯ ВІД МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

Журналістки також підтвердили, що Філімоненко виглядав, як людина, яка цілком нормально почувається та відмовився від швидкої допомоги.

“З вигляду Філімоненка не можна було зробити висновку, що його перед цим хтось вдарив”, — сказала Ірина Винокурова.

“На місці стояла швидка, яка пропонувала надати медичну допомогу Всеволоду. Проте він відмовився”, — зазначила Валерія Ковалінська.

ЗАСТОСУВАВ БАЛОНЧИК

Більше того Філімоненко та люди, які його супроводжували, заважали працювати журналістам, які приїхали взяти коментар у Віталія Шабуніна.

“Коли Шабунін підійшов до журналістів, щоб дати коментар, Всеволод і невідомі люди перешкоджали представникам медіа — закривали камери і викрикували: «Ти хочеш вдарити»”, — зазначила у своїх свідчення Валерія Ковалінська.

Журналістки розповіли суду, що Віталій намагався поговорити із Всеволодом, але той втікав, а потім, коли Віталій відвернувся — застосував газовий балончик.

Як зазначила Винокурова, журналістів здивувала така поведінка, бо Філімоненку не було ніякої загрози.

Філімоненко розпилив газовий балончик в обличчя Шабуніну, через що Віталія згодом забрала швидка. Йому діагностували хімічний опік очей. Заява Віталія  щодо цього інциденту досі пилиться у поліції, справа ніяк не просувається.

Через балончик постраждали також журналісти та оператори, які знаходилися на місці, серед яких була і  Ковалінська. Вони також написали заяви до поліції.

Віталію Шабуніну за удар провокатора Філімоненка “світить” до 5 років ув’язнення за начебто “побиття журналіста”. У той час провокатору навіть підозру не вручили.

Наступне судове засідання відбудеться 27 грудня о 14.00. Суд продовжить допит свідків з боку Віталія Шабуніна.

Крім того суд визначив також дати засідань у наступному році — 5, 12 та 19 лютого.

***

Читайте більше про справу Шабуніна: https://goo.gl/cqfrAo
Хронологія справи: http://bit.ly/2LmuEQq

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Розбіжності у свідченнях та відсутність меддокументів: суд у справі Шабуніна допитав судмедексперта та рентгенолога
Аваков намагається легалізувати негласні слідчі дії щодо ЦПК за допомогою нардепа Деркача. Заява
Хронологія переслідувань: суд допитав Шабуніна у справі про побиття псевдожурналіста Філімоненка

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності