“Справа рюкзаків”: єдиному обвинуваченому дали умовний термін

Суд затвердив угоду про визнання винуватості між Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою та Володимиром Литвином, обвинуваченим у так званій “справі рюкзаків”.

Як стало відомо під час засідання угоду про визнання винуватості з цапом-відбувайлом Литвином підписав заступник Назара Холодницького — Володимир Кривенко.

Відповідно до умов угоди:

  • Литвин повністю визнає свою вину.
  • Погоджується відшкодувати майже 5 млн грн збитків, завданих державі.
  • Узгоджений строк покарання: 5 років позбавлення волі з іспитовим строком в 2 роки.
  • При цьому Литвин співпрацює зі слідством та надає нібито викривальні покази у справі щодо громадянина Пархоменка.

Іспитовий строк означає, що Литвин не відбуватиме реального покарання.

Протягом 2 років він буде зобов’язаний відмічатися в органах виконання покарань. Після цього строку Литвин вважатиметься таким, що відбув строк покарання та не вважатиметься судимим після завершення іспитового строку.

Важливо, що розмір збитків у справі зменшили з 14 до 5 мільйонів гривень.

Як зазначив прокурор САП Олександр Снєгірьов, це сталося внаслідок нової експертизи у справі, яку провели за клопотанням сторони захисту Литвина 20 липня 2018. Тобто вже після виведення зі справи Авакова-молодшого та Чеботаря.

Разом із тим Литвину призначили відшкодувати 368 тисяч гривень вартості експертиз.

Слід зазначити, що викриття співучасників є обов’язковою вимогою у цьому виді злочину.

Цікаво, що громадянин Пархоменко, якого викриває Литвин — помер ще у 2015 році від онкологічного захворювання.

Литвин декілька раз у суді під час засідання наголосив, що його угода не є наслідком тиску, домовленостей чи обіцянок.

Тим не менше, юристи ЦПК переконують, що угода є нічим іншим як результатом кулуарних  домовленостей прокурорів із фігурантами, оскільки викриття померлої особи — це дуже зручний спосіб “покласти справу в довгий ящик”.

“І дурню зрозуміло, що справа по померлій особі одразу буде закрита і не матиме жодних наслідків. Але очевидно, що це був єдиний варіант не викривати головних фігурантів – Авакова і Чеботаря”, — пояснює юристка ЦПК Олена Щербан, яка знаходилась на судовому засіданні.

Варто відмітити, що Пархоменко фігурував у справі, як особа, яка виконувала посередницькі функції у цьому злочині та допомагала фігурантам узгоджувати дії.

Прокурор також повідомив, що взагалі не вважає доказом славнозвісний відеозапис із кабінету Чеботаря і пообіцяв, що він буде збережений.

Тим не менше прокурор не заперечив, що Міністерство внутрішніх справ може виявити бажання та повернути собі речові докази у справі — ті ж самі рюкзаки. Це фактично означає їхнє знищення.

Крім того, прокурор Снєгірьов підтвердив, що шахрайство — це не підслідний НАБУ злочин, проте Назар Холодницький визначив його підслідність за НАБУ власним рішенням.

За словами прокурора, Холодницький вважає, що доцільно доводити справу до завершення саме САП. На наше переконання – це зайве свідчення особистої зацікавленості Холодницького у злитті цієї справи.

***

Нагадаємо, у липні 2018 прокурор САП Василь Кричун закрив провадження у “справі рюкзаків” щодо двох інших фігурантів — сина міністра внутрішніх справ Олександра Авакова й екс-заступника міністра Сергія Чеботаря через начебто відсутність “прямих достатніх доказів”.

Обоє причетні до розкрадання 14,5 мільйонів гривень при закупівлі рюкзаків для потреб Нацгвардії.

Згодом керівник САП Назар Холодницький визнав рішення про закриття провадження щодо сина та заступника Авакова законним.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
“Ну так как поменялся глава Верховного, там течения разные, мне нужна ваша поддержка”: деталі засідання щодо забудовника, якого підозрюють у спробі підкупу міністра Кубракова
Як “правки Лозового” можуть поховати справу на 390 млн грн. І який стосунок до цих подій має Верховний Суд
Муженко, Полторак, абонент «Ірина Гер» та ремонт на Лаврській: деталі обрання запобіжки екснардепу Микитасю

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності