Справа ОГХК на 300 мільйонів: прокурори допитали заступника Журила

17 січня у Солом’янському районному суді міста Києва відбулося засідання за обвинуваченням голови правління ПАТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” Руслана Журила і екс-працівника ОГХК Юрія Перцева у нанесенні збитків підприємству на майже 300 млн грн. У суді допитали в.о. голови правління ОГХК Олександра Гладушка, який також є заступником відстороненого Журила.

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Василь Кричун і Тарас Щербай ставили питання Гладушку про обставини укладення контрактів з австрійською компанією Bollwerk Finanz- und Industriemanagement AG і британської Adelis Trade LLP про поставку титанової продукції з ОГХК. 

Так, з показів свідка стало відомо, що він не знає нікого з представників двох вищевказаних компаній. Однак, за словами сторони обвинувачення, у нього на телефоні знайшли контакт “Свєта Bollwerk”, тобто співзвучне із компанією-прокладкою, через яку відмивали гроші українського держпідприємства. На уточнюючі запитання про те, хто вона така, Гладушко не зміг дати чіткої відповіді і стверджував, що не може ідентифікувати її особу.

Також прокурори запитали в Гладушка, чому на вилучених на держпідприємстві комп’ютерах знайшли дві скан-копії оригіналів договорів, укладених між Bollwerk і кінцевим отримувачем титанової продукції, до яких ОГХК не має жодного відношення. Він сказав, що не може відповісти на це запитання.

Крім того, прокурори САП на цих же комп’ютерах знайшли листування від імені австрійської фірми з іншими компаніями щодо контрактів. Прокурор пояснив, що листування між цими закордонними фірмами відбувалося у приміщенні ОГХК.

Гладушко заперечував знайомство з низкою осіб, які фігурують у провадженні, а також не впізнавав назви компаній-фігурантів. На що прокурори сказали, що у його телефоні, вилученому під час обшуку, знайшли з’єднання з одним із цих осіб, а на комп’ютерах – печатки і статути вказаних підприємств.

Нагадаємо, що керівництво ПАТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” організувало корупційну схему продажу за заниженими цінами видобутих на ДП “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” концентратів через компанії-прокладки Bollwerk Finanz- und Industriemanagement AG і Adelis Trade LLP, які своєю чергою за ринковими цінами продавали концентрати реальним іноземним компаніям-споживачам. Внаслідок цієї схеми державному підприємству завдано збитків на загальну суму в майже 300 млн грн. Зауважимо, що Журила відсторонили з посади голови правління ОГХК у рамках кримінальної справи.

Журило також є фігурантом іншого провадження – так званої справи екс-нардепа Миколи Мартиненка. Його звинувачують у розкраданні 17,29 млн дол. США на держпідприємстві “Східний гірничо-збагачувальний комбінат”.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
“Ну так как поменялся глава Верховного, там течения разные, мне нужна ваша поддержка”: деталі засідання щодо забудовника, якого підозрюють у спробі підкупу міністра Кубракова
Як “правки Лозового” можуть поховати справу на 390 млн грн. І який стосунок до цих подій має Верховний Суд
Муженко, Полторак, абонент «Ірина Гер» та ремонт на Лаврській: деталі обрання запобіжки екснардепу Микитасю

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності