“Слугу народу” Юрченка відправили під варту із заставою

Слідча суддя Вищого антикорупційного суду Ольга Саландяк призначила нардепу Олександру Юрченку, підозрюваному в отриманні хабара за внесення змін до законодавства, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із заставою у 3 млн грн. 

У разі внесення застави Юрченко повинен носити електронний браслет, не спілкуватися з іншими фігурантами, здати паспорти, з’являтися за першою вимогою до НАБУ і САП тощо.

Прокурор просив для Юрченка тримання під вартою із можливістю внести 6,5 млн грн застави. Він обґрунтовував це низкою обставин:

  • у Юрченка є травматична зброя, яка лежала в автівці. Нардеп встиг забрати її, поки детективи отримували дозвіл на обшук авто;
  • він, як депутат, може впливати на працівників Апарату Верховної Ради для знищення документів, які стосуються законопроєктів чи тиснути на них як на свідків;
  • майновий стан дозволяє Юрченку втекти за кордон. До речі, його майно та спосіб життя явно не корелюються із депутатським заробітком;
  • зважаючи на те, що правки до законопроєктів збиралися погоджувати через месенджери, невідомо, які ще правки може “налобіювати” Юрченко, якщо не обрати для нього суворий запобіжний захід.

За словами прокурора, У Юрченка також є впливові “господарі” серед депутатів, які оплачували його відпустки.

Адвокати ж розповідали про те, що НАБУ нібито спровокувало Юрченка на хабар. При цьому на записах агента НАБУ, який проводив спецоперацію, видно, що про “плюшки” почали говорити саме помічник нардепа Іван Фіщенко і сам Юрченко.

НАБУ і САП вважають Юрченка причетним до схеми із “платного” просування змін до законодавства в інтересах певних осіб. Його було викрито за допомогою спецоперації, під час якої працював детектив НАБУ під прикриттям. Він імітував представника компанії із переробки відходів, якій для вигідної роботи в Україні треба зміни до закону.

Тільки генеральний прокурор може підписати підозру народному депутату. Спочатку Ірина Венедіктова не хотіла цього робити, заявляючи про недостатність підстав. Це викликало резонанс у суспільстві і широкий розголос. Тож через кілька днів вона підписала підозру. 

До речі, Антикорсуд також відправив під варту посередника, який, за даними слідства, допомагав Юрченку організувати схему — Івана Фіщенка. Йому також призначили заставу як альтернативу, яку він вже сплатив і вийшов із СІЗО.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
“Ну так как поменялся глава Верховного, там течения разные, мне нужна ваша поддержка”: деталі засідання щодо забудовника, якого підозрюють у спробі підкупу міністра Кубракова
Як “правки Лозового” можуть поховати справу на 390 млн грн. І який стосунок до цих подій має Верховний Суд
Муженко, Полторак, абонент «Ірина Гер» та ремонт на Лаврській: деталі обрання запобіжки екснардепу Микитасю

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності