Скандального директора Національного інституту раку звільнять з посади

11 лютого 2015 року Ігор Щепотін, директор Інституту раку, на якого заведено декілька кримінальних справ, в тому числі і через закупівлі ліків за завищеними цінами, буде звільнений з своєї посади.

Це стало відомо з офіційного листа Міністерства охорони  здоров’я у відповідь на звернення лікарів інституту.

11 лютого 2015 року Ігор Щепотін, директор Інституту раку, на якого заведено декілька кримінальних справ, в тому числі і через закупівлі ліків за завищеними цінами, буде звільнений з своєї посади.

«Після закінчення терміну дії контракту з І. Щепотіним 11.02.2015 його буде звільнено та розпочато процедуру обрання претендентів на конкурсній основі», – йдеться у листі. В ньому також зазначається, що за результатами перевірки, здійсненої в травні місяці минулого року, було знайдено ряд порушень та зловживань з боку службових осіб Національного інститут раку. Наразі ці справи передані до СБУ та Міністерства внутрішніх справ.

«На жаль, через недосконалості українського законодавства недобросовісних керівників неможливо звільнити навіть через зловживання владою,  — стверджує Олександр Квіташвілі, Міністр охорони здоров’я України.  – Тим не менше, ми знайшли спосіб зробити це законно та провести відкритий та прозорий конкурс на цю посаду. Я дуже сподіваюся, що правоохоронні органи доведуть всі перевірки до кінця і, у разі встановлення вини, притягнуть до відповідальності працівників інституту, які наживалися на людському горі».

Конкурс на посаду директора Інститут оголосять найближчими днями. «Всі в інституті сподіваються, що конкурс буде максимально відкритим та прозорим, щоб директором Інститут обрали чесну, некорумповану людину, яка розвиватиме інститут та напрямок боротьби з онкологією в Україні, —розповідає Андрій Семиволос, лікар-онколог, голова Незалежної первинної  профспілкової організації Національного інституту раку. – Вже майже рік як ми постійно виходимо на пікети, вимагаючи звільнення Щепотіна, за що дуже платимося власною роботою. Медики на мають бути кріпаками у керівників-панів, а хворі не можуть бути заручниками неефективних директорів».

Слід нагадати, що за заявою «Центру протидії корупції» проти керівництва Національного інституту раку Голосіївським РВ УМВС було порушено кримінальне провадження за фактом закупівлі ліків за завищеними цінами. «Наша команда вже давно моніторить закупівлі  інституту, як ключового органу, що відповідає за боротьбу з онкологією в Україні, – розказує Віталій Шабунін, голова правління «Центру протидії корупції». Ми вже не раз звертали увагу правоохоронців на закупівлі ліків Інститутом за завищеними цінами, чи, скажімо, купівлі непотрібного обладнання на десятки мільйонів гривень, яке потім ржавіє на складах. Так, лише за нашою заявою, переплата на ліках для дітей, що закуповував Інститут тільки по 2 препаратам, в порівнянні з закупівельними цінами МОЗ, склала 1,3 млн. гривень. Тим не менше, справи, так нікуди далі нейдуть, в той час, коли Ігор Щепотін, живе в маєтку за мільйони доларів, що ні як не співпадає  з його офіційними доходами».

Майже 330 млн. гривень щороку виділяється державою на боротьбу з онкологічними захворюваннями, що складає лише 75% від необхідного. З них 84 млн. — це бюджет Національного інституту раку. Слід відзначити, що Національний інститут раку є ключовим органом в Україні по боротьбі з онкологією. Саме інститут формує заявки на закупівлю ліків в усі регіони України за кошти державного бюджету.

«В Україні виліковність від раку складає менше 50%, — стверджує Дмитро Шерембей, голова правління   БФ «Пацієнти України». — Тобто кожен другий пацієнт з таким діагнозом помирає, в той час коли за кордоном лікарям вдається врятувати до 70% пацієнтів, а в таких розвинутих країнах як Ізраїль – до 80%. Якби ті гроші, які сьогодні виділяються державою на боротьбу з онкологією, не витрачалися на непотрібне обладнання, а на те, що справді може врятувати пацієнтів, розвиток цього напрямку в медицині, то ми могли б зберегти життя сотням тисяч українців щороку. Саме тому, ми сьогодні маємо об’єднати зусилля всіх громадських організацій, пацієнтів та лікарів, щоб головним борцем з онкологією стала порядна людина, яка поставить собі за ціль досягти  середнього по Європі рівня одужання від раку, а не власне збагачення».

Згідно з інформацією Національного реєстру щороку в Україні від раку помирає близько 100 000 людей.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
У 2020 році українці витратили 14 млрд грн на ліки без доведеної ефективності. Звіт 
Меблі замість ліків, “велике будівництво” та завищені ціни. ЦПК проаналізував рік ковідних закупівель

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності