Скандальне рішення КСУ: Зеленський пропонує відновити покарання за брехню в деклараціях

27 листопада Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроект 4434, яким пропонує відновити відповідальність за брехню в декларації та її неподання чиновниками. Раніше ця стаття була скасована через скандальне рішення Конституційного Суду. Зеленський пропонує позбавляти волі чиновників, які брешуть у деклараціях на понад 4 млн грн. 

Замість скасованої КСУ статті Кримінального кодексу президент у своєму законопроєкті пропонує дві нових: 

  • умисне неподання декларації (366-3); 
  • умисне внесення недостовірних відомостей до декларації (366-2). 

За ці діяння передбачається покарання у вигляді штрафу від 59 500 до 85 000 грн або позбавлення волі до 2 років, якщо ж різниця між задекларованими та достовірними відомостями перевищує 4 млн грн.

За недостовірне декларування від 200 тисяч до близько 1 млн грн буде передбачена адміністративна відповідальність з тими ж санкціями, що і були передбачені раніше – штраф від 17 000 до 42 500 грн.

Якщо різниця між задекларованими та достовірними відомостями перевищує приблизно 1 млн грн, передбачено покарання у вигляді штрафу від 42 500 до 59 500 грн, громадські роботи від 150 до 240 годин, а також позбавлення права обіймати певні посади до 3 років.

“Вже до кінця цього року потрібно відновити можливість кримінального покарання українських посадовців за брехню в деклараціях. Адже якщо цього не зробити до кінця року, то чиновники встигнуть подати декларації за 2020 рік з недостовірними відомостями та не понести за це кримінального покарання. Жоден високопосадовець, як-то Медведчук чи Льовочкін, не заповнить повноцінно декларацію, якщо не буде санкції у вигляді позбавлення волі. ВАКС уже ухвалив низку рішень щодо брехні в декларації, а розгляд серйозних справ припинили через рішення КСУ, оскільки фігуранти злякались перспективи отримати серйозне покарання за брехню в декларації”, – коментує експерт Центру протидії корупції Антон Марчук. 

Нові кримінальні правопорушення будуть підслідними НАБУ та підсудними Вищому антикорупційному суду, якщо їх вчинено високопосадовцями. 

Також цим законопроектом буде відновлено можливість для Національного агентства з питань запобігання корупції складати протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, щодо високопосадовців. 

Нагадаємо, 27 жовтня судді Конституційного суду фактично знищили інструмент електронного декларування з правового поля. Зокрема, КС закрив публічний реєстр декларацій, скасував кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях, а дисциплінарна та адміністративна стали неможливими для практичного застосування. Також КС скасував контроль за деклараціями та конфліктом інтересів. Більше про саме рішення та його наслідки за посиланням

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Новий рекорд: петиція про скасування “правок Лозового-Іонушаса” зібрала 25 000 голосів лише за годину. Наступна ціль – 100 000 підписів
ЦПК закликає президента подати законопроєкт про повне скасування “правок Лозового-Іонушаса”: ОП з другої спробу опублікував петицію
В ОП з вигаданих причин відмовилися реєструвати петицію ЦПК до Зеленського про повне скасування “правок Лозового-Іонушаса”. ЦПК буде подавати петицію вдруге

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності