Що має зробити влада, щоб отримати позитивну антикорупційну оцінку від ЄС: ЦПК розробив дорожню мапу виконання вимог Єврокомісії

Українська влада любить говорити про те, що Україна прямує до Європейського Союзу та робить усе, щоб отримати членство якнайшвидше. Зокрема, урядовці наголошували на виконанні усіх вимог щодо кандидатського статуту – тобто, і рекомендацій щодо боротьби з корупцією. Чи дійсно це так?

Центр протидії корупції (ЦПК) розробив дорожню карту з описом вимог Єврокомісії та індикаторів їхнього виконання. Розповідаємо, які заходи Україні досі потрібно виконати, щоб справді показати ЄС прагнення подолати корупцію. 

Три антикорупційні вимоги до української влади

Щоб отримати позитивну оцінку від Єврокомісії та  відкрити переговори про надання Україні статусу кандидата до ЄС є декілька умов. Три серед них — стосуються подолання корупції:

  1. посилення боротьби з корупцією, зокрема  на високому рівні, шляхом активних та ефективних розслідувань, а також забезпечення належної динаміки судових справ та винесених вироків;
  2. завершення призначення нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури шляхом атестації визначеного переможця конкурсу;
  3. проведення процесу відбору та призначення на посаду нового директора Національного антикорупційного бюро України.

Дві умови з трьох Україна успішно виконала (призначила керівників САП та НАБУ). А ось із третьою є проблеми.

Що треба зробити, щоб виконати третю вимогу Єврокомісії?

Щоб виконати вимогу Єврокомісії про посилення боротьби з корупцією, на нашу думку, українська влада могла би втілити низку кроків, які зроблять роботу антикорупційних органів більш ефективною.

Пріоритетними серед них ми вважаємо:

  1. Відновлення обов’язкового декларування посадовців. Поки нардепи скуповують елітну нерухомість у Києві, як Павло Халімон, чи купують по декілька авто у розпал війни з росією, ця вимога залишається актуальною. Українська влада пообіцяла відновити декларування до липня цього року. Але законопроєкт 8071 нардепа Арахамії, який дозволяє це зробити, уже більш як півроку залишається без руху.
  2. Скасування «поправок Лозового (зокрема, положень щодо строків здійснення досудового розслідування до повідомлення особі про підозру). Обмежений час на досудове розслідування суттєво впливає на процес збору доказів у складних економічних та корупційних злочинах. В останніх іноді кілька років займають експертизи та отримання доказів від іноземних правоохоронців. У результаті, особа може уникнути відповідальності, банально, через обмежений час на збір доказів.
  3. Посилення інституційної та операційної автономії САП, а також її підзвітності. Насамперед йдеться про перетворення САП на окремий орган прокуратури у системі прокуратури України, запровадження гарантій захисту прокурорів САП від ризиків необґрунтованих звільнень, забезпечення процесуальної автономії САП у прийнятті рішень тощо. 

Запропоновані нами заходи перебувають на різній стадії виконання: щодо окремих є принаймні ініційовані законопроекти, деякі навіть не починали втілюватись. 

У часи повномасштабної війни, зміни мусять відбуватися значно швидше. Зважаючи на те наскільки нам потрібна міжнародна підтримка й не в останню чергу міжнародні альянси. За даними Центра Разумкова, аж 92%  українців підтримують вступ України до ЄС. Це найвищий відсоток підтримки за всю історію незалежності нашої країни.

Більше про антикорупційні заходи, які має виконати Україна, можна дізнатися на сторінці «Україна проти корупції: що потрібно зробити українській владі, щоб отримати позитивну антикорупційну оцінку ЄС».

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Новий рекорд: петиція про скасування “правок Лозового-Іонушаса” зібрала 25 000 голосів лише за годину. Наступна ціль – 100 000 підписів
ЦПК закликає президента подати законопроєкт про повне скасування “правок Лозового-Іонушаса”: ОП з другої спробу опублікував петицію
В ОП з вигаданих причин відмовилися реєструвати петицію ЦПК до Зеленського про повне скасування “правок Лозового-Іонушаса”. ЦПК буде подавати петицію вдруге

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності