САП незаконно віддала справу “зеленого тарифу” опоблоківців на 300 млн грн поліції — висновок науковців

Наукові співробітники Інституту держави і права імені В.М.Корецького Національної академії наук України дійшли висновку, що справа “зеленого тарифу”, яку прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) передали у поліцію, підслідна Національному антикорупційному бюро (НАБУ).

Центр протидії корупції звернувся до науковців після того, як прокурори САП передали справу до Національної поліції попри те, що детективи НАБУ встановили факти розкрадання 300 млн грн на махінаціях із зеленим тарифом.

Така сума розкрадань державних коштів підслідна виключно НАБУ.

До схеми причетні місцеві депутати в Запорізькій області від “Опоблоку” Руслан Божко та Олександр Рєпкін.

Їхнє підприємство “Токмак Солар Енерджі” продавало державному “Енергоринку” електроенергію за завищеною вартістю.

“Науковці підтвердили хибність висновків прокурорів САП. А це означає, що розслідування цієї справи поліцією зараз є неправомірним і матиме наслідком недопустимість зібраних доказів. Це прямий шлях до поховання справи на 300 млн грн”, — зазначає юристка ЦПК Олена Щербан.

Про передачу справи в поліцію ЦПК дізнався з відповіді НАБУ на свій запит.

Слідство встановило, що “Токмак Солар Енерджі” отримало “зелений тариф”, подавши підроблені документи про введення ще не побудованих площ в експлуатацію. Йдеться про третю чергу сонячної станції потужністю 6 МВт*год.

Суть “зеленого тарифу” в тому, що держава умисно дорого купує таку електроенергію з відновлюваних джерел для заохочення її вироблення.  

У листопаді 2018 Нацкомісія з питань енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) ухвалила рішення про проведення позапланової перевірки підприємства за заявою НАБУ. Окрім того, детективи подали позов до “Токмак Солар Енерджі” про визнання недійсним договору, який посприяв сонячній електростанції опоблоківців у отриманні вищого “зеленого тарифу”.

Саме після цього прокурори вирішили змінити підслідність у справі. Як наслідок, представники фігурантів в суді вимагали відмовити у позові НАБУ, оскільки останнє вже не розслідує справу. Проте суд таки задовольнив позов НАБУ.

Таке рішення суду мало б стати важливим кроком у розслідуванні. Це вже підтверджений судом факт недійсності договору, який фігуранти використали для отримання “зеленого тарифу”. Але через те, що справу забрали в НАБУ схема продовжує паратизувати і схоже поліція не збирається її зупиняти”, — додає Олена Щербан.

Відповідно до даних сайту НКРЕКП тариф підприємству встановлений до 2030 року. Якщо не припинити розкрадання, до цього часу збитки державі будуть становити понад 1 млрд грн, враховуючи інформацію про завищений тариф. Це, до прикладу, фінансування Суспільного телебачення 2019 року.

Зауважимо, що справа “зеленого тариф” уже внесена до “Реєстру злитих справ”, куди потрапляють випадки, де реальним вирокам заважають деякі прокурори САП та їхній керівник Назар Холодницький.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
“Ну так как поменялся глава Верховного, там течения разные, мне нужна ваша поддержка”: деталі засідання щодо забудовника, якого підозрюють у спробі підкупу міністра Кубракова
Як “правки Лозового” можуть поховати справу на 390 млн грн. І який стосунок до цих подій має Верховний Суд
Муженко, Полторак, абонент «Ірина Гер» та ремонт на Лаврській: деталі обрання запобіжки екснардепу Микитасю

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності