Роботу Вищої ради правосуддя слід відновити у конституційний спосіб та відповідно до судової реформи

Фундація DEJURE, Центр протидії корупції, Автомайдан та Центр політико-правових реформ закликають Верховну Раду внести зміни до законодавства, що дозволять у максимально стислі строки відновити роботу Вищої ради правосуддя (ВРП) відповідно до Конституції та розпочатої Президентом України судової реформи. Саме ця реформа є одним з основних індикаторів оцінки готовності України до інтеграції з Європейським Союзом. 

В умовах російсько-української війни, що триватиме невизначений час, у судовій системі України слід відновити процедури звільнення і відсторонення суддів, а також забезпечити невідворотнє покарання тим суддям, які перейшли на бік ворога. Задля цього слід відновити роботу ВРП, що зараз є неповноважною. 

Оскільки в умовах воєнного стану провести повноцінні конкурси на вакантні посади членів ВРП складно, можна скористатись оптимальною моделлю — завершити конкурси на посади до ВРП, розпочаті у 2021 році. Нагадаємо, що в межах цих конкурсів Етична рада здійснила попередню перевірку 33 кандидатів та вже провела низку співбесід із ними. Таким чином, щоби заповнити вакансії до ВРП, необхідно відновити проведення співбесід Етичної ради з кандидатами в режимі онлайн. Далі Етична рада може рекомендувати суб’єктам призначення — Президенту, Верховній Раді та з’їздам суддів, адвокатів, науковців, прокурорів — призначити до ВРП 10 чи більше кандидатів із числа 33. Призначення саме 10 кандидатів на посади членів ВРП зробить орган повноважним та розблокує процедури звільнення, відсторонення суддів та розгляду дисциплінарних скарг. Для реалізації цього сценарію слід внести зміни до закону, де на час воєнного стану дозволити суб’єктам призначення призначити на посади ВРП всіх кандидатів, яких рекомендувала Етична рада, на всі наявні вакантні посади. Такий порядок повністю відповідає Конституції України та меті судової реформи: до складу ВРП потраплять лише доброчесні кандидати, рекомендовані Етичною радою. 

Водночас громадські організації закликають утриматися від відновлення ВРП у неконституційний спосіб, оскільки будь-які її подальші рішення — звільнення чи переведення суддів, дисциплінарні стягнення тощо  — у подальшому будуть визнані неконституційними і скасовані. Крім того, призначення членів ВРП, не рекомендованих Етичною радою, означатиме зрив розпочатої Президентом Зеленським судової реформи, важливої для успішної європейської інтеграції України. 

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
ВККС може рекомендувати призначити суддею працівницю ВККС Оксану Мусієнко, яка мала доступ до відповідей на тестування на посаду судді
Після тиску громадських організацій Рада відмовилась послаблювати контроль громадськості над відбором суддів
“Я не корупціонер. У мене квартира в кінці Троєщини”: ВРП надала згоду на утримання під вартою чотирьох суддів апеляції

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності