Рада зробила перший крок до реформи ВРП: що необхідно врахувати до другого читання

19 травня народні депутати 245-ма голосами підтримали в першому читанні проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя (законопроєкт №5068). Реформа ВРП є  обов’язковою умовою отримання Україною чергового кредитного траншу МВФ.

Законопроєкт №5068 передбачає створення незалежного органу – Етичної ради, яка має здійснювати попередній відбір кандидатів до ВРП. Також Етична рада має провести перевірку на доброчесність чинних членів ВРП та ініціювати звільнення тих, що не відповідають критеріям. 

Трьох членів Етичної ради має делегувати Рада суддів, а ще трьох – міжнародні та іноземні організації, які надають Україні підтримку з судовою реформою та у боротьбі з корупцією. 

“Комітет, розглядаючи це питання, з розумінням відноситься до того, що законопроект буде суттєво доопрацьовано між першим та другим читанням, зокрема, з урахуванням рекомендацій Венеційської комісії, вони всі були перелічені у висновку комітету”, – зазначив голова комітету Верховної Ради України з питань правової політики  Андрій Костін.

5 травня Венеційська комісія оприлюднила терміновий висновок щодо законопроєкту №5068, в якому наголосила на тому, що у незалежних експертів, делегованих до Етичної ради міжнародними та іноземними організаціями, має бути вирішальний голос у прийнятті рішень. Зокрема, у разі рівного розподілу голосів перевага має бути за позицією, яку  підтримують щонайменше двоє міжнародних експертів. 

“Реформа ВРП є обов’язковою умовою отримання Україною чергового кредитного траншу МВФ, однак цього не буде, якщо депутати не врахують рекомендації Венеційської комісії під час розгляду законопроєкту в другому читанні. Лише забезпечення вирішального голосу міжнародним експертам може привести нас до якісного оновлення ВРП, яка буде здатна очистити і оновити судову систему. Без цього негідники залишаються на посадах, а заяви президента про справжню судову реформу виявляться брехнею”, – коментує експертка ЦПК Галина Чижик. 

Нагадаємо, Володимир Зеленський вніс до Ради законопроєкт №5068 ще у лютому 2021 року та визначив його як невідкладний.  

Поділитись новиною

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності