Рада суддів заблокувала реформу Вищої ради правосуддя

На засіданні 13 вересня члени Ради суддів відмовились делегувати своїх представників до Етичної ради, яка має перевіряти на доброчесність кандидатів та членів ВРП. Це означає, що Рада суддів, підконтрольна суддівській мафії, саботує судову реформу. 

Судова реформа передбачає створення Етичної ради – незалежного органу, який оцінюватиме на доброчесність членів та кандидатів до ВРП. До складу Етичної ради за законом повинно увійти 3 представників від Ради суддів України. Однак сьогодні Рада судді провалили це голосування, не делегувавши кандидатів до Етичної ради. 

“Незважаючи на пильну увагу нароних депутатів, журналістів, громадськості та всіх ключових міжнародних партнерів України, Рада суддів заблокувала судову реформу, не делегувавши своїх представників до Етичної ради. Це пряме порушення закону та плювок у сторону міжнародних партнерів, яким Зеленський обіцяв судову реформу. Однак передусім це плювок в очі українцям, яким Зеленський та Слуги народу обіцяли справедливість”, – коментує експертка ЦПК Галина Чижик. 

Зауважимо, що минулого тижня міжнародні організації, які надають Україні допомогу у сфері судової реформи та протидії корупції, делегували експертів до конкурсної комісії, що обиратиме членів Вищої кваліфкомісії суддів, та Етичної ради, яка очищуватиме Вищу раду правосуддя. Подані експерти – еліта судової та юридичної систем США і ЄС, наприклад: судді Верховних судів найбільших штатів США, генпрокур Естонії та найбільшої федеральної землі Німеччини, міністр юстиції та МВС Словенії. 

Нагадаємо, у жовтні 2019 року Верховна Рада проголосувала за судову реформу, участь у якій також мали б брати міжнародні експерти. Однак тоді Вища рада правосуддя її також заблокувала, своїми положеннями нівелювавши роль міжнародних експертів. Очікувано, що тоді міжнародні експерти відмовились легітимізувати своєю участю цей так званий конкурс та не номінували експертів до складу конкурсної комісії до встановленого дедлайну. 

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
ВККС може рекомендувати призначити суддею працівницю ВККС Оксану Мусієнко, яка мала доступ до відповідей на тестування на посаду судді
Після тиску громадських організацій Рада відмовилась послаблювати контроль громадськості над відбором суддів
“Я не корупціонер. У мене квартира в кінці Троєщини”: ВРП надала згоду на утримання під вартою чотирьох суддів апеляції

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності