Рада суддів та Вища рада правосуддя блокують очищення судової системи

22 листопада Рада суддів на своєму засіданні заблокувала обрання членів Конкурсної комісії, яка має обирати членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС). Сьогодні судді відмовилися навіть розглядати питання щодо делегування кандидатів у члени комісії. 

У жовтні Верховна Рада проголосувала закон щодо судової реформи. Згідно з ним повністю перезавантажується ВККС, яка рекомендувала недоброчесних суддів до Верховного Суду та провалила кваліфікаційне оцінювання служителів Феміди.  

“Рада суддів та Вища рада правосуддя не виконують Закон, який покликані захищати, та показують, що вони не хочуть реформи та очищення. Однак затягуванням чи блокуванням процесу вони лише вкотре підтверджують необхідність реформування. І ці зміни неминучі. У разі, якщо імплементація ініційованих президентом змін у судовій системі провалиться, відповідальними за цей провал будуть саме Вища рада правосуддя та Рада суддів“, — коментує експертка Центру протидії корупції Галина Чижик. 

Найактивніше блокували питання щодо обрання членів комісії судді Верховного Суду Віктор Остапук, Андрій Жук та Олег Ткачук. Очевидно, що так вони виступають проти судової реформи загалом, адже згідно з новим законом кількість суддів Верховного суду скорочується вдвічі. 

Список суддів, які блокують реформу

  1. Андрій Калараш, суддя Апеляційного суду Одеської області
  2. Валерія Чорна, суддя Апеляційної палати ВАС
  3. Віктор Маслов, суддя ВАС
  4. Віктор Остапук, суддя Верховного Суду
  5. Володимир Кравчук, суддя Верховного Суду
  6. Андрій Жук, суддя Верховного Суду
  7. Денис Масенко, суддя Апеляційного суду Києва
  8. Дмитро Мовчан, суддя Ленінського районного суду міста Дніпропетровська
  9. Іван Колісник, суддя Господарського суду Дніпропетровської області
  10. Оксана Марченко, суддя Господарського суду міста Києва
  11. Олег Ткачук, суддя Верховного Суду
  12. Олена Журавська, суддя Деснянського районного суду міста Києва
  13. Сергій Єремейчук, суддя Апеляційного суду Рівненської області
  14. Олексій Котеньов, суддя Харківського окружного адміністративного суду

Деякі члени Ради суддів говорили про те, що їхнє рішення про делегування членів у Конкурсну комісію якось пов’язане з моментом оголошення конкурсу. Однак у законі є лише загальний дедлайн — 7 лютого 2020 року, коли має запрацювати вже нова ВККС. 

Крім цього, Вища рада правосуддя, яка напрацювала на Реєстр провалів, також саботує реформу, за якою її членів можна буде очистити. Саме ВРП залишила на посадах суддів Майдану; переслідувала незалежних суддів; завела 44 недоброчесних до Верховного Суду; відмазує суддів за брехню у деклараціях та незаконні статки; кришує впливових суддів чи дітей впливових батьків у мантіях; сама не відповідає вимогам доброчесності. Учора вона відклала розгляд проекту Положення про проведення конкурсу на членів ВККС. 

Громадськість уже звернулася із застереження до ВРП від умисного блокування процесу створення Етичної та Конкурсної комісій.

Нагадаємо, закон щодо судової реформи пропонує повністю перезавантажити ВККС та створити етичну комісію. Остання зможе ініціювати питання про звільнення недоброчесних членів Вищої ради правосуддя, ВККС та суддів Верховного Суду. 

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
ВККС може рекомендувати призначити суддею працівницю ВККС Оксану Мусієнко, яка мала доступ до відповідей на тестування на посаду судді
Після тиску громадських організацій Рада відмовилась послаблювати контроль громадськості над відбором суддів
“Я не корупціонер. У мене квартира в кінці Троєщини”: ВРП надала згоду на утримання під вартою чотирьох суддів апеляції

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності