Робоча група Разумкова пропонує фейковий вихід із кризи конституційного правосуддя

Сьогодні Робоча група Верховної Ради, яка працює над врегулюванням кризи конституційного правосуддя, презентує  основні положення законопроєкту “Про конституційну процедуру”. Цей законопроєкт одразу зареєструють в парламенті, однак Центр протидії корупції із власних джерел ужеотримав текст та проаналізував його. 

Головна ідея цього законопроєкту полягає в тому, щоб законодавчо затвердити регламент КСУ, і в такий спосіб нібито обмежити суддів. Однак,  цей законопроєкт не попереджає ухвалення судом нових неконституційних рішень.

Так, у ньому пропонується, що засідання Великої Палати є повноважними за умови присутності 12 суддів; у разі, якщо хтось із суддів заявляє відвід, кворум зменшується відповідно. При цьому, суддів може бути не менше 10. Для голосування і прийняття рішень такі ж правила: 12 голосів або щонайменше 10 за наявності відводів (самовідводів). 

“Законопроєкт у такому вигляді не є вирішенням кризи конституційного правосуддя, це черговий обман. Навіть у разі його прийняття КСУ зможе надалі працювати в тому ж форматі. Фактично, робоча група Разумкова з депутатами подарували КСУ, олігархам та Кремлю можливість продовжувати знищення реформ в Україні”, – коментує експертка ЦПК Галина Чижик. 

Минулого тижня Комітет Верховної Ради дав зелене світло відбору судді КСУ за старою процедурою. Таке рішення Комітету вочевидь суперечить вимогам Конституції та останнім рекомендаціям Венеційської Комісії. Нагадаємо, що за рішення про знесення електронного декларування проголосували 11 суддів КСУ, а отже, з новим суддею від Верховної Ради або з’їзду суддів КСУ легко набиратиме необхідні 12 голосів. 

Допоки Рада не проголосує цей закон, КСУ продовжуватиме працювати за власним Регламентом, а отже про жодне блокування роботи суду не йдеться. 

Крім цього, законопроєкт не враховує рекомендації Венеційської Комісії та не пропонує змінити процедуру добору суддів.  

Зауважимо, що для ефективного блокування роботи КСУ потрібно істотно підвищити вимоги щодо повноважності суду та кворуму для проведення засідань і прийняття рішень. Наприклад, передбачити, що засідання суду є повноважними за умови присутності щонайменше 15 суддів, а рішення приймаються за умови, що їх підтримали щонайменше 14 суддів, та відповідно зменшувати цю кількість за наявності відводів. 

Нещодавно Венеційська комісія дала рекомендації Україні щодо того, що робити з Конституційним судом після ганебного рішення щодо е-декларування. Експерти запропонували впровадити нову процедуру призначення суддів КС із залученням міжнародних експертів та представників громадянського суспільства. Наявні вакансії у КС мають бути заповнені тільки відповідно до нової процедури. 

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
ВККС може рекомендувати призначити суддею працівницю ВККС Оксану Мусієнко, яка мала доступ до відповідей на тестування на посаду судді
Після тиску громадських організацій Рада відмовилась послаблювати контроль громадськості над відбором суддів
“Я не корупціонер. У мене квартира в кінці Троєщини”: ВРП надала згоду на утримання під вартою чотирьох суддів апеляції

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності