Рада проголосувала перезапуск Вищої кваліфкомісії суддів: за чим потрібно прослідкувати до підписання закону

Верховна Рада у другому читанні проголосувала законопроєкт 3711-д, який перезапускає Вищу кваліфікаційну комісію суддів (ВККС). Рада підтримала ключову правку щодо вирішальної ролі міжнародних експертів, однак важливо, щоб текст поправки було відображено у кінцевій редакції закону. 

Так, напередодні голосування Посольство США та Представництво ЄС вийшли зі спільною заявою, в якій наголосили, що у міжнародних експертів має бути вирішальний голос при формуванні ключових судових органів (ВККС та ВРП) та відборі директора НАБУ. 

Зазначимо, що 8 червня, виступаючи на конференції “Демократія в дії”, співорганізатором якої був ЦПК, голова Венеційської комісії Джанні Буккікіо заявив, що Венеційська комісія не підтримує законопроект № 3711-д, рекомендований комітетом для ухвалення у другому читанні 28 квітня.

Вони чітко заявили, що вирішальна роль міжнародних експертів у процесі – це єдиний спосіб провести реальну судову реформу і закликали українську владу виконувати обіцянки перед суспільством і взяті на себе зобов’язання перед міжнародними партнерами.

Тож депутати підтримали поправку №453 депутатки від “Слуги народу” Анастасії Радіної, яка передбачає, що рішення конкурсної комісії ухвалюються більшістю голосів за умови, що щонайменше двоє незалежних експертів, номінованих міжнародними партнерами, підтримали таке рішення; в разі неможливості прийняти рішення більшістю голосів прийнятим вважається рішення, яке підтримали щонайменше двоє незалежних експертів. 

Своєю чергою, депутати профільного комітету намагалися просунути в законопроєкті №3711-д норму, яка віддавала б ключову роль в формуванні ВККС суддівським кланам. Сформована за такими правилами ВККС зможе швидко заповнити вакантні посади, призначивши непрофесійних і недоброчесних суддів. 

У проголосованому варіанті законопроєкту є поправка голови профільного комітету Андрія Костіна, яка зазначає, що рішення конкурсної комісії приймаються більшістю голосів, за умови підтримки щонайменше двох незалежних експертів та двох суддів. Це означає, що суддівські члени конкурсної комісії зможуть блокувати будь-які рішення.

“Остаточно питання, хто отримає вирішальний голос під час формування ВККС, чи міжнародники, чи суддівські клани, вирішиться під час техніко-юридичного опрацювання, коли формулювання Анастасії Радіної про вирішальну роль міжнародників має замінити положення, які нівелюють роль міжнародних експертів”, – коментує експертка ЦПК з судової реформи Галина Чижик. 

Нагадаємо, у березні 2021 року парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт № 3711-д про правила формування ВККС — органу, що буде відповідальним за добір понад 2000 суддів на вакантні посади в судах по всій Україні. Стільки ж діючих суддів чекають перевірки на доброчесність. У квітні комітет опрацював законопроєкт до другого читання, однак у ньому повністю нівелювалася роль у доборі складу ВККС міжнародних експертів. Це суперечить і рекомендації Венеційської комісії, і домовленостям України з міжнародними партнерами — ЄС та США, ставить під ризик фінансування від МВФ. Також за зміну редакції законопроєкту виступали громадські організації. 

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
ВККС може рекомендувати призначити суддею працівницю ВККС Оксану Мусієнко, яка мала доступ до відповідей на тестування на посаду судді
Після тиску громадських організацій Рада відмовилась послаблювати контроль громадськості над відбором суддів
“Я не корупціонер. У мене квартира в кінці Троєщини”: ВРП надала згоду на утримання під вартою чотирьох суддів апеляції

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності