Рада намагається призначити суддю КСУ без конкурсу і всупереч висновку Венеційської Комісії

16 грудня Комітет Верховної Ради з питань правової політики дав зелене світло відбору судді Конституційного Суду України за парламентською квотою. Таке рішення Комітету вочевидь суперечить вимогам Конституції та останнім рекомендаціям Венеційської Комісії, яка наголосила на необхідності реформи процедури відбору суддів. 

На крісло судді КСУ претендують двоє чинних народних депутатів – Ольга Совгиря від “Слуги народу” та Юрій Павленко від ОПЗЖ. 

Також на крісло судді КСУ претендують Микола Сірий, запропонований “Європейською Солідарністю”, кандидатка від “Батьківщини” Ольга Бондар-Петровська та Дмитро Журавльов – від депутатської групи “Довіра”. 

Профільний комітет без будь-яких обговорень запропонованих кандидатів, майже одноголосно вирішив, що усі кандидати відповідають вимогам Конституції та Закону України “Про Конституційний Суд України”, та ініціював проведення щодо них спеціальної перевірки. Не підтримав рішення лише депутат від фракції “Голос” Олег Макаров, який наголосив, що таке рішення комітету суперечить останнім висновкам Венеційської комісії. 

Такий формальний розгляд порушує вимоги Конституції, яка передбачає конкурсний відбір кандидатів та  вимагає, аби суддя КСУ мав щонайменше 15 років юридичного стажу, високі моральні якості та був правником із визнаним рівнем компетентності. Члени комітету підтримали навіть кандидата від ОПЗЖ Юрія Павленка, який лише в 2013 році отримав юридичний диплом. 

“Депутати майже два місяці не можуть вивести країну з кризи конституційного правосуддя, понад рік провести судову реформу і запустити Вищу кваліфкомісію суддів, однак поспішають із призначенням суддів КСУ. Намагання протягти нового суддю КСУ за старою процедурою без конкурсу означає, що депутати хочуть залишити за собою контрольований суд. Замість того, аби хоч якось заблокувати шредер для реформ, Рада намагається посилити його потужність”, – коментує експертка ЦПК Галина Чижик. 

Лише 11 грудня затвердила свій Висновок щодо реформи Конституційного Суду, в якому наголосила на необхідності змін процедури відбору суддів та створенні незалежного органу з оцінювання кандидатів, який складатиметься з міжнародних експертів з прав людини та представників громадянського суспільства. До запровадження таких змін Венеційка не рекомендувала Парламенту та з’їзду суддів заповнювати свої квоти в КСУ. 

Детально про оцінку рішення Венеційської комісії та про шляхи виходу з кризи описали у матеріалі для Європейської правди

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний Суд України прийняв рішення щодо основних положень антикорупційної реформи України.

Це рішення скасувало низку положень антикорупційного законодавства без жодних обґрунтувань в мотиваційній частині. При прийнятті цього рішення КСУ вийшов за межі конституційного подання та фактично порушив Конституцію України.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
ВККС може рекомендувати призначити суддею працівницю ВККС Оксану Мусієнко, яка мала доступ до відповідей на тестування на посаду судді
Після тиску громадських організацій Рада відмовилась послаблювати контроль громадськості над відбором суддів
“Я не корупціонер. У мене квартира в кінці Троєщини”: ВРП надала згоду на утримання під вартою чотирьох суддів апеляції

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності