Рада дала зелене світло “судовій реформі” Зеленського. Що варто врахувати депутатам до другого читання

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №1008 про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування. Ним пропонується перезавантажити Вищу кваліфікаційну комісію суддів України, яка організовує конкурси на суддівські посади та перевіряє компетентність і доброчесність чинних служителів Феміди.

За нього віддали голоси 238 депутатів.

Законопроект вніс до Ради глава держави Володимир Зеленський. Згідно з текстом, йдеться про переобрання усіх членів Вищої кваліфкомісії суддів за новими правилами – одного із двох ключових органів в системі судової влади країни. Саме за рекомендацією Комісії суддів призначають та звільняють з посад.

Президент запропонував змінити процедуру обрання ВККС – цим займеться спеціальна комісія у складі трьох членів Ради суддів України та трьох міжнародних експертів. Останні матимуть вирішальний голос. 

Крім того, нова ВККС має перевірити на доброчесність суддів Верховного Суду – ті, до кого не виникне питань, будуть рекомендовані до призначення на посади у суді.

Також у законопроекті йдеться про етичну комісію, яка має стежити за доброчесністю самих членів ВККС і Вищої ради правосуддя (ВРП). Вона складатиметься з трьох членів ВРП та трьох міжнародних експертів, які за результатами перевірки зможуть ініціювати питання про звільнення недоброчесного члена ВРП/ВККС.

Експерти Центру протидії корупції звертають увагу, що наразі законопроект не передбачає вирішального голосу в етичній комісії для міжнародниківкінцеве рішення про звільнення ухвалюватиме ВРП, яка за три роки свого функціонування встигла ухвалити низку свавільних рішень, а її члени стали фігурантами багатьох скандалів.

“За таких умов годі сподіватись, що етична комісія стане мечем над ВККС і ВРП. Єдиний шанс зробити її справді ефективноюпередбачити обов’язковість для ВРП рішень комісії. При цьому вирішальне слово має бути саме за міжнародниками, а не членами ВРП, які, очевидно, не зможуть приймати неупереджені рішення щодо своїх колег”,наголошує експертка ЦПК Галина Чижик.

Крім того, раніше низку положень законопроекту №1008 розкритикували заступниця голови посольства ЄС в Україні Анніка Вайдеманн і посол Канади в Україні Роман Ващук.

“Перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів і створення нової комісії з етики та доброчесності залишатиметься неефективним, якщо не буде перезавантажено Вищу раду правосуддя”, – йдеться в листі послів на ім’я керівників парламентських комітетів з питань правової політики Ірини Венедіктової та з питань правоохоронної діяльності Дениса Монастирського.

За рішенням Верховної Ради, наразі текст законопроекту готується до другого читання за повною процедурою подачі правок.

Нагадаємо, раніше громадські організації Фундація DEJURE, Автомайдан та Центр протидії корупції зібрали конкретні випадки свавільної діяльності ВРП в проекті “Реєстр провалів Вищої ради правосуддя”.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
ВККС може рекомендувати призначити суддею працівницю ВККС Оксану Мусієнко, яка мала доступ до відповідей на тестування на посаду судді
Після тиску громадських організацій Рада відмовилась послаблювати контроль громадськості над відбором суддів
“Я не корупціонер. У мене квартира в кінці Троєщини”: ВРП надала згоду на утримання під вартою чотирьох суддів апеляції

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності