Публічне Звернення до ЄС: створіть спільний з Україною орган зі слідчими повноваженнями задля контролю фінансової допомоги ЄС

Як нам стало відомо, Європейська Комісія закінчує роботу над офіційною пропозицією для України щодо створення спільної слідчої агенції України та ЄС для нагляду за фінансуванням ЄС, наданим Україні.

Ми, організації, що нижче підписалися, виражаємо свою підтримку цим зусиллям і вітаємо ініціативу ЄС щодо направлення європейських слідчих до України, уповноважених запобігати та боротися з потенційним неправомірним використання фінансової допомоги ЄС.

У зв’язку з цим, ми вважаємо, що ці детективи повинні бути наділені повноваженнями проводити кримінальні розслідування відповідно до українського законодавства. Крім того, на нашу думку, важливо, щоб органи ЄС здійснювали фінансовий та операційний контроль над цією слідчою групою.

Ключем до успіху цього органу буде його незалежність від політичного керівництва України, якої наразі не вистачає українським правоохоронним органам.

Національне антикорупційне Бюро України (НАБУ) і спеціалізована Антикорупційна прокуратура наразі перебувають на ранніх стадіях створення; пройде певний час, поки ці органи повністю запрацюють і почнуть показувати результати.

Україна перебуває в ситуації, коли старі пострадянські правоохоронні органи не в змозі протистояти ендемічній корупції, а новостворені органи потребують для цього часу. Таким чином, Україна потребує тимчасової допомоги від ЄС для підтримки протягом перехідного періоду.

Ми просимо допомогти нам спільно контролювати гроші, вкладені ЄС в Україну, і за допомогою інструментів кримінального процесу розслідувати випадки можливого неправомірного використання цих грошей.

Ми вдячні ЄС за фінансову підтримку слабкої економіки України, тим не менш, ми підкреслюємо, що наразі немає ефективних механізмів на місцях для контролю і запобігання можливих зловживань щодо фінансової допомоги ЄС.

Спільна слідча група ЄС та України може стати таким ефективним механізмом запобігання потенційних зловживань через здійснення неупереджених кримінальних розслідувань, проведених спільно з новоствореними антикорупційними органами України.

Спільний слідчий орган України та ЄС:

  • Встановить функціональний механізм контролю за витрачанням фінансової допомоги ЄС державними органами України, в тому числі коштів, що виділяються ЄІБ та ЄБРР;
  • Сприятиме процесу зміцнення довіри у суспільстві до правоохоронних органів, у своїй роботі втілюючи високі стандарти доброчесності, професіоналізму та неупередженості, і служитиме прикладом іншим правоохоронним органам;
  • Служитиме способом передачі досвіду та професійних знань для українських правоохоронних органів, таких як НАБУ та спеціалізованих антикорупційних прокурорів, так як українські слідчі у фінансових справах будуть працювати разом зі слідчими ЄС та перейматимуть їхні практики;
  • Дозволить керівництву України довести реальними справами свою відданість принципам верховенства права, ефективності використання фінансової допомоги ЄС, а також відкинути нещодавні звинувачення у корупції.

Ми просимо вас про підтримку цієї ініціативи.

Ми, українці, працюємо щодня в напрямку побудови прозорої і правової державі, яка в даний час страждає від повальної корупції і радянського стилю діяльності правоохоронних органів. У порівнянні з фінансовою допомогою ЄС, наданою вже Україні, спільний слідчий орган, ймовірно, потребуватиме значно меншого фінансування.

Тим не менш, ми впевнені, що цей орган внесе відчутний внесок у встановлення правопорядку в Україні та забезпечить найбільш ефективне використання фінансової допомоги ЄС.

Дякуємо за вашу постійну підтримку України,

З повагою,

  • Олексій Хмара, виконавчий директор, Transparency International Україна
  • Реанімаційний пакет реформ – горизонтальна платформа з-понад 150 громадських організацій та експертів
  • Тарас Шевченко, директор, Інститут Медіа Права
  • Дарина Каленюк, виконавчий директор, ГО Центр протидії корупції
  • Інна Борзило, виконавчий директор, ГО Центр UA
  • Віктор Таран, виконавчий директор, Центр політичних студій та аналітики
  • Олекса Шалайський, головний редактор, Наші Гроші

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Невідомі запустили брудну кампанію з дискредитації конкурсу на голову НАЗК. Щоб спростувати чутки, комісія має провести обговорення кандидатів публічно та опублікувати оцінки за есе
Рада ухвалює законопроєкт про лобізм в цілому. Він не вирішує проблему тіньового лобізму, бо декларування радників Єрмака та відкрита робота комітетів там не передбачені
“Это п*здец конечно. И украл ты всего-то навсего 403 млн грн”: найцікавіші моменти з обрання запобіжки Пашинському

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності