Приватна ізраїльська розвідка готувала атаки на ЦПК у 2017 році — розслідування

Ізраїльська компанія Psy Group стояла за дезінформаційною кампанією проти Центру протидії корупції у 2017 році — йдеться у розслідуванні американського журналіста Скота Стедмана для видання Forensic News.

Про це журналісту стало відомо завдяки судовому процесу у Канаді. Сотні сторінок судових документів, а також допити багатьох людей, знайомих з діяльністю Psy Group, вперше показали, що фірма провела кампанію з дезінформації, спрямовану на двох антикорупційних активістів в Україні — голову правління ЦПК Віталія Шабуніна та виконавчу директорку організації Дар’ю Каленюк.

Як йдеться у статті, Psy Group — це компанія зі збору інформації та маніпуляцій у соціальних медіа, що базувалася в Ізраїлі. До неї входило чимало колишніх ізраїльських шпигунів. Наразі компанія вже не працює.

Видання The New Yorker називає Psy Group “приватним Моссадом” та вказує, що, згідно зі звітом компанії, її послуги в середньому коштували 350 тис доларів США або 275 доларів США за годину.

Psy Group відома тим, що намагалася продати свої послуги членам передвиборчої кампанії Дональда Трампа і в результаті, за даними журналістів, підпала під розслідування Роберта Мюллера.

Організована PSY Group кампанія з дискредитації проти членів ЦПК призвела до того, що як мінімум два відео YouTube поширювали неправдиву інформацію про українських активістів. Відео сьогодні залишається в мережі.

Два повністю фейкових “випуски англомовних новин” були розміщені на каналі Storozh Ukraina і мають понад 20 тисяч переглядів, що свідчить про розкрутку відео через рекламу. Storozh Ukraina — ще одне анонімне об’єднання громадян, які “викривають” антикорупціонерів.

Користувачі Facebook знайшли ведучого, який “викривав” українських антикорупціонерів. Ним виявився актор Майкл Джон Вульф, який за винагороду може зіграти будь-яку роль, наприклад кухаря або фітнес консультанта.

“Ми перебуваємо під постійним тиском з боку української армії тролів і корумпованих правоохоронних органів, до чого ми вже звикли. Проте, винаймання іноземних розвідувальних фірм для атак на громадську організацію з 20-ма людьми в Україні — це щось більш глибоке і небезпечне”, — коментує журналісту  виконавча директорка ЦПК Дар’я Каленюк.

Більше про атаки на Центр протидії корупції: http://attack.antac.org.ua/

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Шабунін: «Татарівська суддя відмазала іншого заступника Єрмака – Ростислава Шурму»
Невідомі запустили брудну кампанію з дискредитації конкурсу на голову НАЗК. Щоб спростувати чутки, комісія має провести обговорення кандидатів публічно та опублікувати оцінки за есе
Рада ухвалює законопроєкт про лобізм в цілому. Він не вирішує проблему тіньового лобізму, бо декларування радників Єрмака та відкрита робота комітетів там не передбачені

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності