Підтримати

З’їзд суддів обрав двох із трьох суддів Конституційного суду. Хто ці люди

29 та 30 жовтня відбувався з’їзд суддів України, на якому обрали двох суддів до Конституційного суду України. Ними стали Галина Юровська та недоброчесний на думку активістів Петро Філюк. Ще одна посада залишається вакантною до нового з’їзду суддів.

В перший день з’їзду, перед голосуванням експертка Центру протидії корупції Галина Чижик звернулась до суддів із закликом не підтримувати сумнівних кандидатів.

29 жовтня З’їзд суддів таємним голосуванням обрав Галину Юровську суддею Конституційного Суду України.

Жоден з решти 14 кандидатів не зміг набрати достатньої кількості голосів, тому 30 жовтня відбулось повторне голосування.

Претендували на дві вакантні позиції Олександр Прокопенко, Петро Філюк, Оксана Грищук та Олександр Коровайко вони набрали найбільше голосів під час першого голосування. Перемогу здобув Петро Філюк. Іще одна позиція в Конституційному Суді залишається вакантною, оскільки інші троє кандидати не здобули необхідної підтримки учасників з’їзду.

Галина Юровська суддя у відставці, раніше працювала у Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних і кримінальних справ. Єдина з двох кандидатів, до яких не було претензій у громадськості.

Петро Філюк голова апеляційного суду Волинської області. За тиждень до проведення з’їзду в мережі з’явилась інформація, що Петро Філюк є одним із так званих “погоджених” кандидатів до Конституційного Суду.

“Те, що з’їзд не обрав усіх трьох “погоджених” кандидатів, є, в тому числі і нашою заслугою. Серед двох обраних суддів у громадськості були претензії лише до одного – Петра Філюка –  тоді як фактів недоброчесності Юровської ми не виявили. Крім того, її прізвище не звучало в переліку тих, яких нібито десь погодили. З іншого боку, прикро, що судді не підтримали кандидатуру Наталі Денисенко – чи не єдиної кандидатки, справді гідної цієї високої посади”, зазначила Галина Чижик.

За даними аналітики громадських організацій Центр протидії корупції та Автомайдан, він безкоштовно отримав шість земельних ділянок під Луцьком загальною площею 2,5 га. За його словами, цю землю йому виділила сільська рада безкоштовно, тому що на ній було сміттєзвалище. Ринкова вартість землі у цьому районі сягає 1000 доларів за сотку. Сьогодні тут розміщено маєток судді: 3 будинки, альтанка та приміщення, схоже на величезний погреб. Офіційним власником будинку є його батько.

Примітно, що син кандидата, який працює прокурором відділу військової прокуратури ГПУ, разом з дружиною володіє квартирою в Харкові, 3-ьома гаражами у Харкові, квартирою у Києві. Серед іншого в нього є дві автівки – BMW 535 серії та Land Cruiser Prado 150 2011 року.

Поділитись новиною