Буллоу, Кесслер, Фукуяма і Шалайський увійшли до наглядової ради ЦПК

Центр протидії корупції перезапустив наглядову раду. До неї ввійшли британський журналіст і письменник Олівер Буллоу, відомий італійський юрист і прокурор Джованні Кесслер, американський філософ і політичний економіст Френсіс Фукуяма та головний редактор сайту «Наші гроші» і журналіст-розслідувач Олекса Шалайський.

“Саме завдяки зусиллям Центру протидії корупції у постмайданної України з’явилися нові ефективні антикорупційні органи, які розпочали розслідування проти сотень гнилих топ-посадовців. Для мене за честь долучитися до наглядової ради Центру протидії корупції, щоб сприяти втіленню місії організації — боротьбу з великою політичною корупцією в Україні”, — зазначив член наглядової ради ЦПК Френсіс Фукуяма.

Роль наглядової ради — сприяти у досягненні мети ЦПК, консультувати та надавати допомогу у діяльності: просувати ідеї, проекти та програми організації в Україні та за її межами. Крім того рада має функцію фінансового нагляду в організації.

Наглядова рада збирається щонайменше раз на рік та надає обов’язкові до розгляду рекомендації іншим керівним органам, зокрема, виконавчому правлінню.

ХТО ВВІЙШОВ ДО НОВОЇ НАГЛЯДОВОЇ РАДИ ЦПК

Олівер Буллоу — британський журналіст та письменник, нагороджений престижними преміями.

Закінчивши Оксфордський університет, де вивчав сучасну історію, Олівер переїхав до Росії. Там він провів сім років переважно як кореспондент для інформаційного агентства “Reuters”.

Після повернення до Великої Британії, Буллоу видав свою першу книжку “Let Our Fame Be Great” про історію російського завоювання Кавказу очима його народу.

Книга отримала нагороду Корнеліуса Райана в Сполучених Штатах Америки, а також була серед фіналістів премії Оруелла у Великій Британії.

Його другою книгою стала “The Last Man in Russia”, вийшла у фінал призу Дольмана. Вона розповідає історію демографічного занепаду Росії через біографію православного священика-дисидента.

Третя книга “Moneyland” аналізує історію про те, як найбагатші та найменш чесні люди світу навчилися використовувати світову фінансову систему для того, щоб приховати свої активи та уникати перевірки, податків та юридичної відповідальності. Велика частина матеріалу для книги була отримана з досліджень, проведених в Україні в місяці та роки після Революції Гідності 2014 року. Журналістська діяльність Олівера концентрується на корупції та фінансових злочинах. Він неодноразово писав про Україну та інші пострадянські країни для The Guardian, The New York Times, British GQ та інших видань.

Джованні Кесслер — відомий італійський юрист та прокурор, який спеціалізується на боротьбі з шахрайством, фінансовими злочинами та корупцією. Він знаний розслідуваннями та здійсненням представництва у судах у злочинах, пов’язаних з італійською мафією.

У 2017 році Кесслер очолював італійське Агентство мит та монополій. Раніше він працював генеральним директором Європейського бюро з питань боротьби з шахрайством (OLAF), метою якого є захист фінансових інтересів Європейського Союзу шляхом розслідування шахрайства, корупції та інших питань, пов’язаних з виконанням професійними обов’язками посадовців установ ЄС.

У 2001 році його обрали до Парламенту Італії на посаду віце-президента парламентського Комітету з питань судочинства. Джованні Кесслер також був членом Комітету з питань правосуддя. Під час перебування на цій посаді він розробив значну кількість законів, що стосуються судочинства у Міжнародному кримінальному суді, імплементації та виконання Європейської Конвенції по боротьбі з корупцією та інших питань. Перед тим, як отримати мандат, Джованні Кесслер працював прокурором у кримінальному суді Тренто та Больцано, а також у прокуратурі, що боролась з мафією.

Зважаючи на його значний досвід, Джованні Кесслер допомагав втілювати антикорупційну реформу в Україні. Протягом 2014-2015 років, він входив до складу конкурсної комісії з обрання голови НАБУ.

Френсіс Фукуяма — американський політолог. Здобувши ступінь бакалавра в Корнельському університеті, а згодом й доктора філософії в Гарварді, доктор Фукуяма почав активно займатися громадською діяльністю. Протягом 80-90-их років працював у відділі політичних наук “Rand Corporation”, а також у Державному департаменті США. Спочатку як спеціаліст із політики Близького Сходу, а згодом як заступник директора відділу з питань планування політики, Френсіс

Фукуяма входив до складу американської делегації на єгипетсько-ізраїльських переговорах з питань Палестинської автономії. У кінці дев’яностих — на початку двотисячних викладав у Школі суспільної політики при університеті Джорджа Мейсона. У 2005 році увійшов до Списку сотні глобальних інтелектуалів світу за версією видання Foreign Policy.

Сьогодні ж Френсіс Фукуяма є старшим науковим співробітником в Інституті міжнародних досліджень ім. Фрімена Сполі та директор Центру з питань демократії, розвитку та верховенства права Стенфордського університету, а також входить до складу консультативної ради видання “Journal of Democracy”.

Доктор Фукуяма — член Американської асоціації політичних наук, Ради з міжнародних відносин та Тихоокеанської ради з міжнародних справ. Автор понад 8 книг та ще більшої кількості наукових праць. Він багато писав про проблеми розвитку та міжнародної політики. Зокрема його книга “Кінець історії та остання людина” була опублікованою у більш ніж двадцяти іноземних виданнях.

Політичний економіст значну увагу приділяв подіям в Україні ще з часів Помаранчевої революції. У серпні 2014 року висловлював позитивне враження щодо громадянського суспільства в Україні. Спостерігаючи за розвитком політичної ситуації, він неодноразово підтримував українців та зазначав, що саме Україна є “маяком надії для багатьох інших країн Європи та Світу”. На його думку, Україна має великі шанси на прогрес у майбутньому завдяки молодому поколінню реформаторів, яке прагне позбутись корупції.

Олекса Шалайський — досвідчений український журналіст. Свого часу Олекса працював у газетах “Ратуша”, “Поступ”, телекомпанії “Міст”, журналі “ПіК”. Був головним редактором низки видань, серед яких “Дзеркало тижня” й “Український тиждень”, “Форум” та “ProUA”. За високий професіоналізм нагороджений премією Олександра Кривенка “За поступ у журналістиці”. Наразі його діяльність полягає у висвітленні реальної суспільно-політичної ситуації в Україні, виявленої під час розслідування політичної корупції та контролю за використанням публічних коштів. Зокрема, однією із найяскравіших обнародуваних корупційних афер є “Вишки Бойка”, за допомогою яких було привласнено 150 мільйонів доларів з державного бюджету. У результаті викриття такої схеми Генеральна прокуратура України оголосила про підозру колишньому прем’єр-міністру Миколі Азарову, його колишньому заступнику Сергію Арбузову і ще двом колишнім керівникам “Нафтогазу України”.

З 2010 року Олекса Шалайський є співавтором та головним редактором інтернет-ресурсу «Наші гроші», спрямованого на розкриття існуючих корупційних схем українських чиновників, їх прихованих економічних інтересів і невідповідності задекларованих та реальних статків. Проект допоміг відкрити десятки кримінальних проваджень, зберегти мільярди гривень з державного бюджету, розірвавши незаконні угоди публічних закупівель, а також звільнити з посад низку високопосадовців з державних органів та установ. . “Наші гроші” неодноразово були переможцем українських та міжнародних премій, зокрема таких як Головна премія на Національному конкурсі журналістських розслідувань, “Вільна преса Східної Європи”, “CEI SEEMO».

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Невідомі запустили брудну кампанію з дискредитації конкурсу на голову НАЗК. Щоб спростувати чутки, комісія має провести обговорення кандидатів публічно та опублікувати оцінки за есе
Рада ухвалює законопроєкт про лобізм в цілому. Він не вирішує проблему тіньового лобізму, бо декларування радників Єрмака та відкрита робота комітетів там не передбачені
“Это п*здец конечно. И украл ты всего-то навсего 403 млн грн”: найцікавіші моменти з обрання запобіжки Пашинському

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності