Правоохоронний комітет Ради з подачі ОПЗЖ хоче узаконити “злив” справ НАБУ через Печерський суд

Правоохоронний комітет Верховної Ради України рекомендував до прийняття в першому читанні законопроєкт 4681, який фактично дозволить фігурантам справ Національного антикорупційного бюро оскаржувати рішення у справах топкорупції до Печерського суду. Законопроєкт поданий народним депутатом від “Опозиційної платформи — за життя Григорієм Мамкою.

Законопроєктом пропонується уточнити, що рішення у кримінальних провадженнях в тому числі можуть бути оскаржені за місцезнаходженням органу прокуратури. Оскільки Спеціалізована антикорупційна прокуратура є підрозділом Генеральної прокуратури це означає, що на практиці рішення прокурорів САП та Генерального прокурора у справах НАБУ можна буде оскаржувати до Печерського суду міста Києва, бо саме в Печерському районі розташований Офіс Генпрокурора.

“Цей законопроєкт є банальною спробою легалізувати незаконну досі схему, коли через Печерський суд у НАБУ або забирають кримінальні провадження, або скасовують важливі рішення, прийняті прокурорами у цих справах. В разі його ухвалення фігуранти зможуть цілком законно обходити Антикорупційний суд. Це вже було реалізовано наприклад у скандальній справі Олега Татарова та багатьох інших” — прокоментувала членкиня правління Центру протидії корупції Олена Щербан.

Хоча законопроєкт з одного боку не чіпає норми щодо повноважень Вищого антикорупційного суду в таких справах, але додає можливість оскаржувати рішення прокурора за місцезнаходженням прокуратури. Це означає, що фігуранти справ НАБУ фактично зможуть обирати, куди скаржитися. Більше того, фігуранти справ НАБУ зможуть умисно скеровувати клопотання у цих справах саме до Генерального прокурора, аби в подальшому звертатися саме до Печерського суду, а не Антикорупційного. Це може стосуватися, наприклад, зміни підслідності (щоб забрати справу у НАБУ).

Окрім того, законопроєкт пропонує надати можливість фігурантам кримінальних проваджень оскаржувати до суду рішення про скасування постанов про закриття кримінальних проваджень, а також рішень та дій прокурора чи слідчого, які вчинені у не передбачений кримінальним процесом спосіб. 

Наприклад, 2019 року незаконно закриту справу щодо розкрадання 1,2 мільярдів гривень VAB банку, де фігурує олігарх Олег Бахматюк, поновили в Генеральній прокуратурі і передали до НАБУ. І вже тоді захист олігарха незаконно скасував це рішення в Печерському суді, що вилилося у нове закриття справи. Проте Апеляційна палата Антикорупційного суду провадження відновила. Після ухвалення цього проєкту поновлення цієї справи, як і інших, можна буде знову скасовувати через Печерський суд і, відповідно, закрити їх.

Нагадаємо, як Печерський суд ухвалював низку незаконних рішень у справах НАБУ і САП, які використовувалися для “зливу” проваджень. Так, суддя Печерського райсуду Сергій Вовк зобов’язав забрати справу заступника голови Офісу президента Олега Татарова у НАБУ. Після цього Офіс генерального прокурора на чолі з Іриною Венедиктовою так і зробили і зараз у справі спливли строки і немає жодної перспективи на правосуддя. 

Таке ж рішення він ухвалив у справі про захоплення влади і створення злочинної організації суддями Окружного адмінсуду Києва на чолі з його головою Павлом Вовком, а також у справі про 5 млн доларів хабара від ексміністра екології часів Януковича Миколи Злочевського. 

Також Печерський суд зобов’язав забрати у НАБУ справу ТЕЦ Дубневичів на 1,4 млрд грн. На щастя, апеляція ВАКС врятувала справу, скасувавши рішення Печерського суду.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Фінкомітет Ради погодив псевдореформу БЕБ “імені Татарова”. Її не погодили міжнародні партнери, але погодив Зеленський
Верховна Рада зібралася підтримати “татарівську” версію “реформи” БЕБ. Псевдореформу, яка не відповідає вимогам міжнародних партнерів, хочуть підтримати на комітеті вже сьогодні
Без повноцінної переатестації: Кабмін погодив модель Татарова щодо збереження контролю над БЕБ для подальших знущань над українським бізнесом

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності